Klaus Johannis elfogadta a PSD jelöltjét: Viorica Dăncilă alakíthat kormányt

FRISSÍTVE: Elfogadta Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással.

Az elnök a parlamenti erőviszonyokra hivatkozott, vagyis arra, hogy a 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos szabadelvű ALDE-val együtt pedig többsége van a parlamentben.

„Figyelembe véve minden érvet és a parlamentbeli konkrét helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek, és kinevezem az általuk jelölt személyt, Viorica Dăncilát. Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell. Nagy elvárásokat támasztanak velük szemben az állampolgárok is, és jómagam is” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Az államfő rámutatott, a miniszterelnök kijelölésével és az új kormány megalakításával kapcsolatos számos véleményt meghallgatott a nap folyamán, mind a politikusok, mind az egyszerű emberek álláspontját, érveit, amelyek a pártpolitikával, az ország belügyeivel, Románia külpolitikájával és biztonságpolitikájával voltak kapcsolatosak.

„Meghallgattam, illetve figyelmesen elolvastam ezeket a véleményeket, érveket, és mérlegeltem őket, hiszen most döntenem kell. De milyen döntést kell hoznom? E döntésnek mindenekelőtt meg kell felelnie az alkotmány előírásainak, valamint az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseinek, és a legerősebb érv, hogy szem előtt kell tartania a parlamenti aritmetikát” – fogalmazott az államelnök. 

FRISSÍTÉS1: Johannis a kormányalakítást sürgeti

Klaus Iohannis államfő felszólította szerdán a kormányalakításban érdekelteket, hogy mozgósítsák erőforrásaikat és rámutatott, hogy február elsejéig meg lehet alakítani az új kormányt. „Felkérem a kormányalakításban érdekelteket, hogy gyorsan dolgozzanak. Február elsejéig be lehet fejezni az összes procedúrát és a kormány elkezdhet dolgozni” – mondta az államfő.

Emlékeztetett: a Szociáldemokrata Párt (PSD) fontos dolgokat ígért meg, köztük béreket, nyugdíjakat, iskolákat, tankönyveket, kórházakat, infrastruktúrát. Eddig vajmi kevés valósult meg ezekből – szögezte le az államfő és hozzátette, hogy a PSD-nek most be kell bizonyítania, hogy amit megígért, azt teljesíti.

FRISSÍTÉS2: Dragnea szerint az elnök a stabilitást választotta

Azáltal, hogy elfogadta a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatát, és Viorica Dăncilát bízta meg kormányalakítással, Klaus Johannis államfő a stabilitást választotta – nyilatkozta szerda este Liviu Dragnea pártelnök hozzátéve, hogy rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet, amelyre azért van szükség, hogy a Viorica Dăncilă vezette új kormány január 29-én megkaphassa a beiktatásához szükséges parlamenti jóváhagyást.

A képviselőház elnöke hozzátette, amennyire az alkotmányos előírások és a törvényhozó testület házszabályának betartása mellett lehetséges, igyekeznek „összesűríteni” a folyamatot úgy, hogy január 29-én sor kerüljön a szavazásra. Hétfőn összeül a PSD országos végrehajtó bizottsága az új kabinet tagjainak kijelölése érdekében.

FRISSÍTÉS3: Megszólalt a kijelölt miniszterelnök is

Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, hogy a legfontosabb céljai közé tartozik a kormányprogram megvalósítása, az egyesülés centenáriuma és az Európai Unió soros elnökségének átvétele 2019. január 1-jén. Köszönetet mondott párttársainak a bizalomért, Klaus Johannis államfőnek pedig a jelölésért.

„Várom, hogy a parlament beiktassa a kabinetet, mert számunkra fontos a kormányprogram megvalósítása, hogy méltóképpen megünnepeljük az egyesülés centenáriumát, és hogy felkészüljünk arra, hogy 2019. január 1-jén átvegyük az Európai Unió soros elnökségét” – fogalmazott Viorica Dăncilă.

FRISSÍTÉS4: Az USR sajnálatosnak tartja Johannis döntését

Sajnálatosnak tartja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) országos tanácsa, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök jelöltté való kinevezésével Johannis „elszalasztotta annak lehetőségét, hogy gátat vessen a PSD okozta katasztrófának”.

„Romániának olyan kormányfőre van szüksége, aki kívül esik a PSD-ALDE mérgező koalícióján, aki az állampolgárok érdekeit és az ország javát szem előtt tartva kormányoz. Az államelnöknek volt egy esélye, és úgy döntött, hogy a Szociáldemokrata Pártnak adja azt” - mondta Dan Barna USR-elnök az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint.

A formáció leszögezi: nem fogja megszavazni a „harmadik Dragnea-kormányt”, és továbbra is harcolni fog a parlamentben és az utcán a jelenlegi többség „veszélyes” indítványai ellen.

FRISSÍTÉS5: Băsescu szerint az államfő a kényelmes megoldást választotta 

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt nyilatkozta, hogy „az államfő a számára legkényelmesebb megoldást választotta”. Băsescu megismételte: abból kiindulva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „alkalmatlan a kormányzásra”, két miniszterelnök-jelöltet is ajánlott, de „sajnos az államfő a számára legkényelmesebb megoldást választotta és a teleormani Viorica Dăncilát jelölte”.

FRISSÍTÉS6: Az új kormány ellen szavaz majd a PNL

A Viorica Dăncilă vezette kormány ellen fog szavazni a Nemzeti Liberális Párt – közölte szerdán Raluca Turcan, a PNL első alelnöke.

„A kijelölt kormányfő tökéletes tükörképe annak, mit tud nyújtani a Szociáldemokrata Pártból és Liberálisok és Demokraták Szövetségéből álló koalíció Romániának. Egyetlen év alatt a PSD és az ALDE négy kormányfőt javasolt Románia számára. Megbuktatták saját kormányaikat, egymás ellen csatároztak, gyenge és sebezhető embereket támogattak, fittyet hánytak emberek millióinak elvárásaira. Ezeknek a felelőtlen embereknek nagy árat kellene fizetniük mindazért, amit Romániával műveltek” – forgalmazott Turcan az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

Dăncilának az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?