Abbahagyja a száguldást a Turbános Tornádó

Visszavonult a versenyzéstől a világ legidősebb maratoni futója, a 101 éves Fauja Singh. 

maraton futoAz indiai származású, Nagy-Britanniában élő szikh férfi, akinek védjegyévé vált sáfrányszínű turbánja és hosszú fehér szakálla, vasárnap Hongkongban versenyzett utoljára, 1 óra és 32 perc alatt megtéve egy 10 kilométeres távot.

„A mai volt az utolsó futásom, de legalább elmondhatom, hogy teljes életet éltem" – írta a matuzsálemi korú maratoni futó Facebook-oldalán, ahol több mint 50 ezer rajongója van.

A pandzsábi származású egykori földműves, aki ma is csak pandzsábiul beszél, felesége és legidősebb fia halála után, 89 évesen kezdte a futást, hogy így lábaljon ki a gyász okozta depresszióból.

Az első teljes maraton (42,196 kilométer) megtételéhez még 6 óra 54 percre volt szüksége, három évvel később, 92 évesen azonban már legjobb eredményét futotta 5 órával és 40 perccel.
Az 52 kilós vegetáriánus futó kilenc alkalommal tette meg a teljes távot, legutóbb Torontóban, 100 évesen, 8 óra és 11 perc alatt. Ezzel ő lett minden idők legidősebb maratoni futója. Az aggkori futás és versenyzés elhozta a világhírt Fauja Singh-nek, aki szerte a világon a futóversenyek népszerű, ünnepelt résztvevője volt. Tavaly nyáron hősként ünnepelték Londonban az olimpiai fáklya vivőjeként.

Hírességként egy időben érvényes reklámszerződése volt az Adidas sportcipőgyártóval, az utolsó – hongkongi – futása alkalmából összegyűjtött 160 ezer dollárt pedig a fogyatékos, sérült sportolók javára ajánlotta fel.

maraton reklam

A legendává vált maratoni futó attól tart, hogy visszavonulása után elveszíti az emberek szeretetét. „Remélem, hogy senki nem felejt el. Amikor az ember megöregszik, olyan lesz, mint egy gyermek, figyelmet és törődést kíván" – írta honlapján.

Noha senki sem vonja kétségbe a 102. életévét áprilisban betöltő Turbános Tornádó életkorát, a Guinness nem ismerte el világrekorderként, mert korát csak útlevéllel tudja igazolni, születési anyakönyvi kivonattal nem.

Kimaradt?