Sajtóértesülés: Mihai Tudose lemond, ha a PSD megvonja tőle a bizalmat

Lemond a miniszterelnök, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfő délutáni ülésén megvonják tőle a politikai bizalmat – értesült a bukaresti sajtó.

A HotNews úgy tudja, hogy Mihai Tudose nem követné elődje, Sorin Grindeanu példáját, aki mögül tavaly szintén kihátrált a párt, de nem volt hajlandó lemondani.  A portál szerint a PSD legnagyobb dilemmáját az jelenti: ha a kormányfő ilyen vagy olyan formában távozik, Klaus Johannis államfő hajlandó-e a párt egy másik jelöltjét kinevezni miniszterelnöknek.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a PSD vezetőségének sorsdöntő ülése előtt Liviu Dragnea pártelnöknek sikerült Mihai Tudosénál több hívet maga köré gyűjteni. Így az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a párt valóban megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől.

Egy másik forgatókönyv szerint a béke kedvéért a PSD megyei vezetői támogatják majd Carmen Dan belügyminiszter lecserélését és a kormány karcsúsítását. A párt ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău hétfőn el is ismerte: vagy a miniszterelnöknek, vagy a belügyminiszternek távoznia kell, együtt nem tudnak tovább dolgozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?