Példaértékű polgármestereket díjazott a Bihar megyei RMDSZ

Szalárd és Alsólugas község polgármesterei, dr. Nagy Miklós és Sorbán Levente kapta meg idén a Bihar megyei RMDSZ által odaítélt Beöthy Ödön-díjat, amit kedden ünnepélyesen adtak át a két elöljárónak.

A Beöthy Ödön-díjat olyan önkormányzatoknak, illetve polgármestereknek ítéli meg a Bihar megyei RMDSZ elnöksége, amelyek, illetve akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a településük fejlődéséhez, a közösségépítéshez, ezáltal példaként állíthatók a többi választott tisztségviselők elé. Az elismerést idén Dr. Nagy Miklós, Szalárd, illetve Sorbán Levente, Alsólugas polgármestere kapta meg. A díjat kedden adta át a megyei RMDSZ-székházban Biró Rozália parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Cseke Attila, a Bihar megyei szervezet elnöke és Szabó Ödön ügyvezető elnök.

Sorbán Levente 2004-ben, mindössze 23 évesen lett alpolgármester Alsólugason. Már alpolgármesterként is sok fejlesztést sikerült kieszközölnie az Élesd városa melletti községben, az ő koordinálásával és kitartásával sikerült Örvénden és Felsőlugason az összes utcát leaszfaltozni, bővítette a vízhálozatot stb. Ennek hatására elnyerte a román és a magyar közösségek bizalmát, aminek következtében a 2008-as helyhatósági választásokon polgármesterré választották.

„Az egész szórvány számára pozitív példa, hogy Alsólugason, ahol községi szinten húsz százalék körüli a magyarság aránya, magyar polgármestert választottak, több évtizeddel azután, hogy megszűnt Örvénd községi státusa. Ebben a tíz esztendőben látványos fejlődés történt az egész községben, hiszen Sorbán Levente polgármesterként kiemelten kezelte ugyan szülőfaluját, de nem feledkezett meg a község másik két falujáról sem, sőt többet tett azokért, mint az előző korszakok román polgármesterei összesen. Számos utcát leaszfaltoztak, felújították a kultúrotthonokat, iskolákat. Ezzel magyarázható, hogy egy évtized után is Sorbán Levente élvezi a község számos egyházi és nemzetiségi közösségek bizalmát” – olvasható a díjazott polgár méltatásában.

Nagy Miklós 2004 óta vezeti polgármesterként Szalárd községet. Amint a díjátadáson elhangzott, arra törekszik, hogy a község virágzó, tevékeny, élettel teli, békés, harmonikus település legyen, ahol az ott élők otthon érezhetik magukat.

 „Nagy Miklós hű maradt e településhez, munkássága és törekvése példaértékű minden ma élő ember számára. A fiatalok helyben tartása az egyik legfontosabb szempont számára, mindig is az volt, ennek érdekében első lépésként ingyen házhelyeket osztott ki azon fiatalok számára, akik itt akartak letelepedni, családot vállalni, s azoknak a száma, akik kertes házban képzelték el a családalapítást, az évek során meghaladta a százat” – olvasható a polgármester laudációjában.  

A díj névadója, Beöthy Ödön politikus és országgyűlési követ, Bihar vármegye főispánja Nagyváradon született 1796. december 2-án. 1848-ban az első magyar minisztérium kinevezte Bihar megye főispánjává. A szabadságharc idején a kormány kinevezte a Részek (Partium), majd Erdély kormánybiztosának. 1849. június 14-én Kossuth Lajos a hétszemélyes tábla első alelnökévé nevezte ki, ekkor főispánságáról lemondott. A világosi fegyverletétel után Bécsen keresztül külföldre menekült, előbb Párizsban, majd Londonban és Jersey szigetén élt, itt Victor Hugo házának mindennapos vendége volt. Ekkorra egészsége megromlott, mellgörcsök kínozták; Hamburgba ment, hogy feleségével találkozzon, ott halt meg 1854. december 7-én.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?