Szerdától a háziorvosok egy része pénzt kér a betegektől

Nem állítanak ki szerdától ártámogatott gyógyszerekről szóló recepteket és szakorvosi vizsgálatokhoz szükséges küldőpapírt a háziorvosok, egy részük pedig pénzt kér a konzultációért – nyilatkozta kedden a Mediafaxnak a Háziorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Rodica Tănăsescu elmondta: ennek oka az, hogy a háziorvosok nem írták alá a megyei egészségbiztosítási pénztárakkal kötött keretszerződéseik meghosszabbításáról szóló iratot, így értelemszerűen a szolgáltatásaikat sem tudják elszámolni a biztosítónál.

„Eddig csak ígéreteket kaptunk a problémáink megoldására. Nem akartunk ide jutni, de nekünk a továbbiakban is fizetnünk kell a rendelőink bérleti díját, az asszisztenseink bérét, január 3-tól pedig jövedelmünk nincsen. Többségünk ennek ellenére ingyen megvizsgálja a betegeit, de lesznek olyanok is, akik pénzt kérnek a szolgáltatásaikért” – magyarázta Rodica Tănăsescu.

Az egyesületi elnök leszögezte, szerződés hiányában szerdától nem áll módjukban kiállítani ártámogatott gyógyszerekről szóló recepteket és szakorvosi vizsgálatokhoz szükséges küldőpapírt. „A betegeink egyszerű recepteket kapnak majd, amiért ártámogatás nélkül ugyan, de kiválthatják a gyógyszereiket” – tette hozzá.

Ezért elégedetlenkednek a háziorvosok

Mint korábban írtuk, a háziorvosok továbbra is elégedetlenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS), valamint az Egészségügyi Minisztérium által tett legutóbbi javaslattal, miszerint jövő márciusig meghosszabbítanák a jelenleg is érvényben lévő keretszerződéseket.

Az egészségügyi alapszolgáltatásokat nyújtó hálózatban tevékenykedő orvosok nehezményezik a minisztérium és az országos biztosító (CNA) azon bejelentését is, miszerint jövő évben 17 százalékkal növekszik az intézmény költségvetése, és az egészségügyi ágazatok közül az alapellátási ágazat számára különítik el a legnagyobb összeget.

Dr. Soós Szabó Klára, a Hargita Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke arról tájékoztatta a Maszolt, hogy az a bizonyos 17 százalékos emelés tulajdonképpen az eddigi szinten tartaná az alaphálózatot, az Egységes Országos Egészségbiztosítási Alap mindössze 5,88 százalékát (idén ez 5,7 volt) kapnák meg a háziorvosok, miközben az ő követeléseik legalább 10 százalékra vonatkoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?