A PSD elnöke ismét a katolikus gimnázium megalapítása mellett érvelt

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium megalapítása mellett érvelt pénteken Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy egyesek továbbra is ellenzik a tanintézmény megalapítását.

A politikus pénteken nyilatkozott a kérdésről. Az Agerpres hírügynökség szerint elmondta: nem lát semmilyen problémát az iskola megalapításában, és úgy vélte, ez a téma el van túlozva. Megállapította: egyesek továbbra is olajat akarnak önteni a tűzre, miközben mindenki el akarja oltani a lángokat. Ezzel arra utalt, hogy az ellenzéki liberálisok és a Traian Băsescu által vezetett Népi Mozgalom Párt (PMP) kifogásolták az iskola megalapításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a kormánypártok támogatnak.

Dragnea értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ebben az ügyben korábban házi őrizetbe helyezték, illetve hatósági felügyelet alá vonták az iskola volt igazgatóját, Tamási Zsoltot és Stefan Someșan volt főtanfelügyelőt, miután a korrupcióellenes ügyészség eljárást indított az ügyben.

Dragnea szerint az egyház tulajdonában levő épület bérléséről és a katolikus iskola megalapításáról megkötött szerződés román állami alkalmazottak vállalása nyomán jöhetett létre, és hangsúlyozta, ebben nincs semmi kivetnivaló.

A PSD elnöke párhuzamot vont az ukrajnai helyzettel, ahol az oktatási törvény korlátozná a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. Románia miért kérheti számon joggal Ukrajnától az anyanyelvi oktatáshoz való jog biztosítását, és a romániai magyarok miért ne kérhetnék ugyanezt Romániában? - tette fel a kérdést.

A képviselőház csütörtökön megszavazta a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. A végső döntést a szenátusnak kell meghoznia. Liviu Dragnea még szeptemberben ígért politikai támogatást az iskola jogi státuszának rendezéséhez Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek egy telefonbeszélgetés során.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?