A marokkói sivatagban tesztelik a magyar holdjárót

A marsi körülményekhez hasonlító marokkói sivatagban indult felderítésre a magyar fejlesztésű Puli Space Technologies űrjárgánya.

A szerkezetet két magyar mérnök még február elején a helyszínen ellenőrizte. Ők azóta hazajöttek, és a robotot a tőle több ezer kilométernyi távolságban, a budapesti városházán berendezett központból irányítják.

urpuli– A szponzorainknak hála megépíthettünk egy második, ugyanolyan gépet is, így az éles bevetés előtt gyakorolhattuk az irányítást, a navigációt és az egyéb feladatokat – számolt be a csapat a tapasztalatokról, amely a „nagy" robotos küldetésekhez hasonlóan újra és újra ellenőrizte és elpróbálta az egyes szituációkat.

A küldetésirányítás a helyi szakemberekkel együtt először különböző ellenőrzéseket végzett, többek között a kamerákat állították be, és a navigációs és terepjáró képességet mérték fel. A holdjáró az aprólékos tervezésnek köszönhetően az első próbafutásokat is sikerrel vette, így ezen a héten már keményebb terepre küldik, és további rádiókommunikációs kísérleteket hajtanak végre vele.

 A HungaroControl által támogatott Puli csapat terve, hogy 2015-ig felküldjék robotjukat a Holdra.

Kimaradt?