Az orvosi szervezetek az oltástörvény elfogadását sürgetik

Átiratban kéri az orvosi kamara a képviselőház tagjait az oltástörvény mielőbbi elfogadására. 

A Romániai Orvosi Kamara emlékeztetett: az oltások bevezetése döntő hatással volt a fertőző betegségek okozta elhalálozások számának csökkenésére és az életesélyek javulására. Évente 3 millió életet mentenek meg az oltások, írta a szervezet. Forrás: reporterntv.ro

Az átirat szerint a gyermekek jogaihoz tartozik az oltáshoz való jog, ezért felelősséget kell vállalniuk a hatóságoknak, az orvosoknak, de a gyermekek törvényes képviselőinek is. „Az orvosi kamarának az a célja, hogy e felelősségvállalás eredményeként védetté váljon mind a gyermekek, mind a felnőttek élete” – olvasható a közleményben, amely szerint a jogszabálynak tiszteletben kell tartania egyrészt az orvosok szakmai alapelveit, másrészt az alkotmányos jogokat, de azokat a nemzetközi megállapodásokat is, amelyekhez Románia csatlakozott. 

A szakmai testület szerint a jelenleg az alsóház asztalán lévő törvénytervezethez olyan módosító javaslatokat is csatoltak, amelyek lényegesen megváltoztatnák a jogszabály megalkotásakor figyelembe vett alapelveket, és negatívan befolyásolhatják a törvény gyakorlatba ültetését, súlyos csapást mérve ezzel a közegészségre. 

A képviselőháznak címzett dokumentumot többek közt Gheorghe Borcean, a Romániai Orvosi Kamara elnöke, Mircea Toma, az Általános Orvosi Asszisztensek, Szülészek és Ápolók Rendjének elnöke, Rodica Tănăsescu, a Családorvosok Országos Egyesületének elnöke és sokan mások is aláírták. 

Kapcsolódók

Kimaradt?