Indul az e-learning Hargita megyében, nő a kontroll

Több mint 2 milliós oktatási projekt kezdődött el Csíkszeredában, melynek célja az úgynevezett e-learning bevezetése a térségben – tájékoztattak szerdán a Hargita Megyei Főtanfelügyelőségen. A 2009-ben javasolt tervezet valójában 2011-ben kapott zöld utat, nemrég pedig megérkeztek a működés technikai hátteréhez szükséges informatikai eszközök is – jelentette be Görbe Péter tanfelügyelő.

A projekt célja egy olyan e-learning alkalmazás megalkotása, amely hatékonyabbá tenné a nevelési-oktatási közszolgáltatásokat. Az integrált online tanulási rendszer segítségével a tanulók bárhonnan, bármikor hozzáférhetnek az oktatási platformhoz.

A SIIO-IOTR platformon kétféle tanfolyam bonyolítható le: egy szinkron, azaz valós időbeli (beleértve az audio-videó átvitelt is) illetve egy úgynevezett aszinkron tanfolyam, amikor a diák hozzáfér a tananyaghoz a tanfolyam befejezése után is, és megnézheti a szinkron tanfolyam videó anyagait.e learning

A program tananyagát a projektben részt vevő tíz szakközépiskola tanárai készítik majd el és töltik fel a felületre.

Görbe Péter szerint a projektnek hozzáadott értéke is lesz, a nevelés minőségi javulását várják tőle.

A rendszer segítségével a tanfelügyelők online követhetik a középiskolák tanárai által tartott oktatási tevékenységet, közvetlenül, vagy az aktualizált statisztikák által.

Ugyanilyen hozzáadott értéknek számít az is, hogy az iskolákat IT&C eszközökkel szerelik fel, a szülőket jobban bevonják a gyerekek iskolai nevelésébe: például a tanulók tanulmányi, vagy fegyelmi helyzetéről valós idejű SMS-ben értesülhet a szülő, ez a tanfelügyelő szerint az órákról való lógást csökkenti majd.

A másik nagyon fontos hozzáadott érték az esélyegyenlőség biztosítása: egy súlyosan mozgássérült, vagy beteg gyermek online módon bármikor hozzáférhet majd a tananyaghoz, forráskönyvtárhoz, illetve valós idejű, azaz szinkron oktatási szessziókon vehet majd részt az internet segítségével.

Kimaradt?