Egészségügyi és szociális ellátóközpontokat hoznak létre a hántrányos helyzetű településeken

Több mint 180 integrált ellátóközpontot hoznak létre jövő évben európai alapokból a hátrányos helyzetű övezetekben a 2014 - 2020-as Regionális Operatív Program keretében. 

Az egészségügyi minisztérium közelményében arról tájékoztat, hogy a kormányhatározat-tervezet értelmében közösségi és egészségügyi ellátóközpontokat hoznak létre, amelyek úgy orvosi, mint szociális téren is segítséget nyújtanak majd. A 2014 - 2020-as Regionális Operatív Humántőke Program keretében a szakemberek (ápolók, szülészek, egészségügyi tanácsadók) kiképzésének biztosítására és a központok működése módszertanának kidolgozására is le lehet hívni európai alapokat - tájékoztat a szaktárca. 

A tervezet törvényi keretet szab a 2014 - 2020-as Regionális Operatív Program keretében megpályázható európai uniós alapok lehívásának is, amelyeket a központoknak otthont adó ingatlanok építésére vagy felújítására lehet majd fordítani. 

Florian Bodog egészségügyi miniszter közölte, hogy a program célja a vidéken élők egészségügyi ellátásának javítása. A központok révén elkerülhető lesz, hogy falun élő, elzárt, munkanélküli vagy csonka családból származó, rossz anyagi körülmények között élő személyek csak akkor kerüljenek orvos elé, amikor betegségük már előrehaladott - érvelt a miniszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?