Kiáll Marosvásárhely polgármestere Benedek Istvánért

„Megbüntetni egy embert csak azért, mert őszinte volt? Mit kellett volna mondania Benedek professzornak? Hogy menjünk a kuruzslókhoz? Vagy hogy teákkal és gyökerekkel kezeljük a betegeket? A 21-ik században vagyunk!" – adott hangot felháborodásának Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerdai sajtótájékoztatóján a Benedek István főorvos leváltása körül kialakult helyzet miatt.

Az elöljáró nehezményezi, hogy a tárcavezető megvonta Benedek Istvántól, a sürgősségi kórház Hematológia- és Gerincvelő-átültető Osztályának a vezetőjétől a funkcióját arra hivatkozva, hogy nem végzi jól a dolgát. Az egészségügyi miniszter, Eugen Nicolăescu tevékenységének felülvizsgálását kéri a polgármester Victor Ponta miniszterelnöktől.benedek istvan ae 01

A polgármester meglátásában immár hat hónapja drámai a helyzet a Benedek által vezetett osztályon, holott az egy olyan központ, amelynek hírneve van, amelyet elismernek a szakmában és egy olyan elkötelezett ember vezette, aki szakmailag is és társadalmilag is felelősségteljesen végezte a feladatát.

„Nagyon sajnálom, hogy ez történt vele, ahelyett, hogy örvendett volna, hogy van egy ilyen felelősségteljes ember és megköszönte volna neki a figyelmeztetést és büntette volna meg a minisztérium hivatalnokát, kirúgta a főorvost" – fogalmazott a polgármester.dorin florea ae 001

A miniszter diktatórikus magatartása, ami egy személyes bosszúból ered, nagyon rossz fényt vet a városban működő intézményre – vélekedett Florea, aki egyebek mellett kifogásolja azt is, hogy a tárcavezető „mindenfélét nyilatkozik, hogy a magánkórházakat nem támogatja, hogy a központosított gyógyszerállátás híve". Szerinte az egészségügyi miniszternek elsősorban az egészségügy reformjával kellene foglalkoznia, a korszerűsítésével, a kórházakkal és nem úgy viselkednie, mint egy intézőnek, aki éppen az őszinte embereket korbácsolja.

Marosvásárhely polgármestere mindezért arra kéri a miniszterelnököt, vizsgálja meg Nicolăescu viselkedését, hisz az teljesen ellentmond a decentralizációs irányelveknek, és nem támogatja a helyi adminisztrációt.

A marosvásárhelyi sürgősségi kórház keretében működő központ élére a hét elején Benedek volt feleségét nevezték ki, Lázár Erzsébetet.

Kimaradt?