December 16-án temetik Mihály királyt

A királyi ház szerdán közölte az egy nappal korábban, svájci rezidenciáján elhunyt I. Mihály volt román király temetésének részleteit. 

A Mihály király holttestét rejtő koporsót szállító repülőgép december 13-án, szerdán 11 órakor száll le az otopeni-i repülőtéren, ahol jelen lesz Margit hercegnő, a királyi ház vezetője és a román korona őrzője, a királyi család többi tagja, valamint az állami intézmények és az ortodox egyház képviselői. Innen autóval a sinaiai Peleş-kastélyhoz szállítják a koporsót, és 14 órától a kastély dísztermében ravatalozzák fel.

Itt szerdán 14 és 18 óra között leróhatják kegyeletüket az elhunyt előtt az elnöki hivatal, a kormány, a parlament, az állami intézmények, a diplomaták, az Európai Unió és a NATO, a Román Akadémia, az ortodox és a katolikus egyház, valamint a moldovai elnöki hivatal és állami intézmények képviselői. Fotó forrása: timponline.ro

Ezt követően a Peleş-kastélyból a bukaresti királyi palotába szállítják a koporsót, és a trónteremben ravatalozzák fel, ahol a nagyközönség is leróhatja kegyeletét az elhunyt király előtt. Erre szerdán 21 órától éjfélig, valamint csütörtökön és pénteken 8 és 22 óra között lesz lehetőség. 

December 16-án, szombaton 10 óra 30 perctől rövid vallásos szertartásra kerül sor a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor vallásos és katonai ceremóniát tartanak a királyi palota előtti téren. Ezt követően a koporsót a pátriárkátus székesegyházába viszik, ahol 12 óra 30 perc és 14 óra között zajlik majd a temetési szertartás. Innen Curtea de Argeşre szállítják a koporsót, és a királyi temetkezési helyül szolgáló új ortodox székesegyházban helyezik örök nyugalomra Mihály királyt. 

Szerdától részvétnyilvánító könyveket nyitnak a Peleş-kastélyban, a Victoriei sugárúton álló királyi palotában, valamint az Erzsébet-palotában. Ezekbe negyven napon át lehet majd írni. A részvétnyilvánításokat interneten is el lehet küldeni, erre a címre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?