Magyaroktól tanulnának az arab zenei központban

Péntek este nyílik meg Sardzsában, az Egyesült Arab Emírségek harmadik legnagyobb városában a Furát Kaddúri Zenei Központ. A művészeti intézményben több magyar tanár dolgozik, és még várnak más magasan képzett oktatókat is.

kadduri hirdetesA Furat Qaddouri Music Center a világszerte elismert kánunművész - azaz arabciterás -, Furat Kaddúri nevét viseli. A vonósokat tanító Rozsos Tamás hegedű- és brácsaművész szerint a központ névadóját, alapító-vezetőjét több szál is köti Magyarországhoz, édesapja, Huszain Kaddúri csellóművész tanult a budapesti Zeneakadémián, testvére, Kousay Mahdy pedig ott is diplomázott, és ma a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

„Az intézményes komolyzenei nevelés korábban ismeretlen volt Sardzsában, a zenei központ megteremtésével nagy lépést tesznek előre. A város al-Kasba negyedében, egy hatalmas épületsor egyik blokkjában van az iskolánk, az első emeleten a hangszeresek dolgoznak, a másodikon a balettnövendékek és a kreatív foglalkozásokra járók" - mondta Rozsos Tamás. Balettet és modern táncot Vass Andrea tanít, zongorát Garamvölgyi Attila és Rozsos Tamás felesége, a Budapesten végzett Iimura Tomoko.

kadduri rozsos

„Huszonhárom tanítványom van - említi a brácsaművész - közülük tizenkilenc rendkívül tehetséges. A kedvencem egy négy és fél éves egyiptomi kislány, aki egy hónap alatt tanult meg kottát olvasni, vonóval még nem tud játszani, de bármit pontosan, kottahíven lepenget. Valamennyi növendék nagyon motivált és nyitott. Fejlődni szeretnének."

kadduri furat

Egyelőre kétszázan tanulnak a már megkezdett tanévben, a tanári kar soknemzetiségű. Furát Kaddúri a honlapjukon azt írja, az a filozófiájuk, hogy a pedagógiai folyamat szórakoztató, élményeket adó legyen. A zenei nevelést olyan átfogó útnak tartja, amely az emberi létre minden szempontból hat, erősödik a test, csiszolódik az elme, az érzelmek, a viselkedés, a személyiség, és önállóságra készít fel az élet minden területén.

Kimaradt?