A rendszerváltás óta nem töltötték ennyien országhatáron belül a december elsejét

Mintegy 9,4 millió eurót költött el az a 88 ezer román turista, akik a december elsejei minivakációt az ország különböző városaiban vagy üdülőtelepein töltötték - tájékoztat közleményében a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetsége (FPTR). 

„1989 óta először fordult elő az, hogy az országban kínált üdülési csomagokat részesítették előnyben a román turisták, a külföldi kirándulásokkal szemben, egy új tendencia körvonalazódik a román turizmusban. A turisták kihasználták azt, hogy a csomagok akár 70 százalékkal is olcsóbbak voltak, mint a téli ünnepek alatt kínált szolgáltatások, és azt is, hogy több szabadnapjuk volt, mint más években. A FPTR központosított adatai szerint több mint 88 ezer román turista látogatott el az ország különböző pontjaira ebben az időszakban. Legtöbbjük a nagyvárosokba és a hegyvidéki üdülőtelepekre látogatott” - írja a szervezet közleménye.A FPTR számításai szerint átlagosan 350 lejt költött szállásra és étkezésre egy román turista a hazai vendéglátó egységekben. Az utazásra és szórakozásra átlagosan további 300 lejt költöttek fejenként a turisták. 

Az elemzés szerint 27 év óta először voltak népszerűbbek a hazai city-break csomagok, mint az európai városok turistacsalogató ajánlatai. Idén mintegy 39 ezer turista látogatott el a hazai nagyvárosokba. A legnépszerűbb célpontok Gyulafehérvár, Nagyszeben, Brassó és Kolozsvár voltak. A december elsejei akciós csomagok ára 359-800 lej/fő között mozgott. 

A FPTR szerint a gyógyfürdőhelyeken valamivel drágábbak voltak az üdülési csomagok, mint a hegyvidéki üdülőtelepeken, ugyanis bővebb a szolgáltatások listája, az árak pedig a wellness-központokba való belépők árát is tartalmazzák. Körülbelül 28 ezer turista választott ilyen szolgáltatásokat. 3 éjszaka, reggelivel és spa belépővel 300 és 865 lej közötti összegbe került. 

Több mint 20 ezer hazai turista töltötte az elmúlt napokat hegyvidéki szállodákban, panziókban. A legtöbben a Prahova völgyi üdülőtelepeket választották, ahol személyenként 270 és 500 lej közötti összegért kínálták a szállást.

Kapcsolódók

Kimaradt?