Adókat emelnek Nagyváradon

A kormány intézkedéseivel indokolta Ilie Bolojan Nagyváradi polgármester, hogy egyes 2018-as adókat és illetékek emelését jelentették be november 23-án, az adókról és illetékekről aznap tartott közvita előtt néhány órával.

A polgármester elmondta: a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra való csökkentése és miatt a tervezett 43 millió eurós bevétel helyet 27,5 millió eurós bevétellel számolnak, ami 15,5 százalékkal kevesebb a vártnál, és a befektetéseket érinti. A kieső összeg részleges pótlására az egyes helyi adók és illeték emelésével mintegy 4,57 millió eurós bevétellel számolnak, mondta Eduard Florea, a hivatal gazdasági igazgatója. Az adóemelés mellett felmerült a gigakalória árának 240 lejtől emelése 255 lejre való emelése, a Helyi Közszállítási Vállalat támogatásának csökkentése és elbocsátások lehetősége is.

A konkrét intézkedéseket november 27-i ülésén hagyta jóvá a váradi önkormányzati képviselőtestület. Bár Kirei Melinda RMDSZ-es tanácstag kérte a döntés halasztását, mondván, hogy az önkormányzatnál nem kalkulálták bele az emelésekbe a minimálbér növekedéséből következő bevétel-növekedést, és a szociáldemokrata Liviu Sabău-Popa is azzal érvelt, hogy nem sürgős a határozat, meghozatala, a halasztási javaslatot a váradi tanács 18 ragú, kétharmados liberális többsége elvetette, s ugyanők – a PSD és RDMSZ ellenszavazati mellett – jóváhagyták a javaslatot.

A következő évtől mind a jogi, mind a magánszemélyek öt százalékos kedvezményben részesülnek, ha egy összegben kifizetik teljes évi adóikat, utóbbiaknak egyik 10% százalék kedvezmény járt.

A lakóépületek adóját magánszemélyeknek 0,1 százalékról 0,12 százalékra emelik, ez 20 százalékos emelést jelent. A más rendeltetésű épületek – azaz azoké, amelyekben üzleti tevékenységet folytatnak – adója jogi személyeknek 1,15 százalékra nő, ez 21 százalékos emelést jelent, a magánszemélyeknek ugyanez az adó 0,6százalék helyett 0,7 százalék lesz, ez 16 százalékos növekedés.

Emelik a területadót is, a telek besorolásától függően 18-22 százalék közötti összegekkel, és nő a gépjárműadó értéke is, az autó, motorkerékpár stb. hengerűrtartalmának függvényében 19–22 százalék közötti összegekkel. Az ipari parkban lévő cégek teljes adómentessége megszűnt, azoknak a jogi személyekre érvényes adó 50 százalékát kell fizetniük. A határozat magába foglalja a korábban bejelentett emeléseket is, például a gondozatlan területek adóját 500 százalékkal emelik Nagyváradon.

Kimaradt?