Dragnea nem fogadja el Johannis meghívását a december elsejei felvonulásra

Nem fogadja el Klaus Johannis meghívását a december elsejei ünnepi felvonulásra - jelentette ki csütörtökön Liviu Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta: „valahol az országban” fogja ünnepelni december elsejét, párton belül megtanácskozza kollégáival, hogy melyik helyszínt válassza. „Nem fogadom el Johannis elnök meghívását, mert nem hiszek benne” - szögezte le csütörtökön a politikus.

Klaus Johannis szerdán Ploieşti-en azt mondta a képviselőház és szenátus elnökének meghívásáról a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett katonai parádéra és fogadásra: a románok azt szeretnék, hogy az állam vezetői jól megértsék egymást.

"Tavaly valóban nem hívtam meg mindenkit, mert hangsúlyozni szerettem volna, hogy vannak olyan emberek, akiknek véleményem szerint súlyos problémáik vannak, ugyanakkor azt érzékeltem, hogy a románok azt szeretnék, hogy az állam vezetői jól megértsék egymást. Ez nem mindig lehetséges, de idén úgy döntöttem, a nemzeti ünnep alkalmából tisztségek és érdemek alapján hívom meg az embereket (...), ha valakit beválasztottak a parlamentbe, az megérdemli, mert sok választópolgárt meggyőzött. Vettem a protokoll-listát (...) és meghívtam mindenkit" - nyilatkozta Johannis szerda este.

Az idei évben az elnöki hivatallal kötött partnerségi szerződés alapján a védelmi minisztérium szervezi december 1-jén a katonai parádét. A képviselőház elnökének, Liviu Dragneának és a szenátus elnökének, Călin Popescu-Tăriceanunak ezután küldi el az elnöki hivatal a meghívókat - nyilatkozta hétfőn Mihai Fifor védelmi miniszter.

 

Liviu Dragnea már kedden is azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy nem vesz részt a román nemzeti ünnep alkalmából a Cotroceni-palotában tartandó fogadáson. Hasonlóan nyilatkozott egy nappal korábban Călin Popescu-Tăriceanu is. A szenátusi elnök hétfőn jelentette ki, hogy még nem kapott meghívást az eseményre az Államelnöki Hivataltól, de akkor sem fog elmenni, ha meghívják.

Kapcsolódók

Kimaradt?