Őrült tempójú a behozatal: minden második flekken importhúsból készül Romániában

Az utóbbi tizenöt évben Románia nettó húsimportőr lett, az ország húsigényének mintegy ötven százalékát külföldről hozzák be, akár azt is mondhatnánk, hogy az országban minden második flekken importhúsból készül.

Sertéstenyésztők szerint ez a helyzet a jövőben csak akkor változhat, ha jelentős támogatásban részesülnek az állam részéről. Románia jelenleg évente 200 ezer tonna sertéshúst importál, annak ellenére, hogy a Romániai Sertéshústenyésztők Szövetségének elnöke, Ioan Ladosi szerint a román sertéshús jobb, mint a behozatalból származó termék.

Szerinte mindez azért is különös, mivel Románia rendelkezik mindazzal – egyebek között kellő állatállománnyal, takarmánnyal, megfelelő mennyiségű gabonával, infrastruktúrával –, ami szükséges a hazai húskereslet lefedéséhez.

A hazai szakemberek emellett jól ismerik a romániai fogyasztó ízlését, igényeit, a hazai hús pedig olcsóbb is az importnál. Az iparág nem szennyezi a környezetet, ráadásul pedig munkahelyeket teremt. Hátrány az viszont, hogy az ország hiányt szenved szakemberekben és általában munkaerőben.

Katasztrofális év volt 2016

Ioan Ladosi szerint a tavalyi év katasztrofális volt az ágazat számára, a kínálat messze meghaladta a keresletet, így a sertéshúst szinte önköltségi áron kellett értékesíteni. A nagy sertéstenyésztő farmok az utóbbi két esztendőben veszteségesnek bizonyultak, szó sem lehetett arról, hogy visszanyerjék legalább is beruházásaik egy részét, így állami támogatás hiányában előbb-utóbb a megszűnés veszélye fenyegeti őket.

Sertéstenyésztő szakemberek szükségesnek tartják azt is, hogy a hazai termékeken feltüntessék, hogy román árukról van szó, hiszen jelenleg nem lehet megkülönböztetni az üzletekben kapható román termékeket az import húsoktól. A vásárlónak pedig tudnia kellene, hogy a romániai hústermékek hazai farmoktól származnak, nem fagyasztottak, minőségileg kifogástalanok, hiszen a sertést természetes takarmányokon nevelték. A hatóságoknak már csak azért is támogatniuk kellene a romániai tenyésztőket, hiszen ők értéktöbbletet termelnek – érvelnek.

A mezőgazdasági tárca államtitkára, Daniel Botăianu arról biztosította a termelőket, hogy év végére a parlamentben elfogadják a hazai sertéstenyésztők támogatásáról szóló törvénymódosításokat. Mint kifejtette, a minisztérium azon van, hogy a romániai húsfogyasztás importból származó ötven százalékos helyét is hazai termékek foglalják el.

Román módszerrel nevelt sertés

Egyébként az Európai Bizottságnál Románia ismét támogatta az elképzelést, miszerint az áruházakban forgalmazott termékek 51 százalékát hazai cikkek kell hogy képezzék, arra hivatkozva, hogy ez voltaképpen egyrészt a romániai fogyasztó kérése, másrészt pedig így tudnák maximális kapacitással kihasználni a romániai nagy sertéstenyésztő farmokat.

A román szakemberek egyébként az idei Indagra vásár alkalmával elindították a román módszerrel nevelt sertés országos mozgalmat, amelynek célja a hazai termékek népszerűsítése.

Romániában egyébként a sertés húsfogyasztása harminc százalékkal elmarad az európai átlagtól. A hazai húsfogyasztás átlagosan lakosonként évi 30-32 kiló. Tavaly a sertéshús a vezető helyek egyikén állt a romániai importtermékek listáján és elérte a 197 ezer tonnát, közel 344 millió euró értékben. A növekedés, 2015-höz viszonyítva meghaladta a 16 százalékot.

A mezőgazdasági importok tekintetében azonban a sertéshús vezetett az idei év első felében, amikor közel 200 millió értékben több mint 95 ezer tonnát hoztak be az országba.

Kapcsolódók

Kimaradt?