A PNL a Nép Ügyvédjéhez fordult a kötelező magánnyugdíj ügyében

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kéri a Nép Ügyvédjétől, támadja meg az alkotmánybíróságon a 2017/82-es sürgősségi kormányrendeletet, amely többek között előírja, hogy 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökken a második nyugdíjpillérbe befizetett kötelező hozzájárulás. 

A PNL sajtószóvivője rámutatott, szerintük alkotmányellenes a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulással kapcsolatos módosítás. Ionel Dancă szerint ugyanakkor ezzel a rendelettel a törvényben rögzített január elseje helyett "gyakorlatilag július 1-jére halasztották a nyugdíjemelést", a gyermekgondozási díj alsó határát pedig 1.600 lej helyett 1.250 lejben szabták meg. "Ez a rendelet tehát csak elvesz, nem ad többet" - hangsúlyozta hétfőn Dancă. 

Ioan Cupşa PNL-s képviselő szerint a rendelet sérti az állampolgárok alapvető jogait és szabadságait, a tulajdonhoz való jogot és a kollektív tárgyaláshoz való jogot. Kollégája, Mara Calista képviselő ugyanezen a véleményen volt, ő is azt hangsúlyozta a beadvány benyújtása után, hogy az érvényben levő nyugdíjtörvény értelmében jövő év elejétől 30 százalékkal nőttek volna a nyugdíjak, ezzel a rendelettel azonban ezt júliusra halasztották. 

A téma kapcsán a Nép Ügyvédje úgy nyilatkozott, elemzik a PNL beadványát mind a 82-es, mind az adótörvénykönyv módosításait tartalmazó, 79-es sürgősségi kormányrendeletet illetően, és "még ebben az évben" eldöntik, hogy kérik-e normakontrollt vagy sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?