Félig vak, alig hall és le is fogyott a pápa

A pápai széket elhagyni készülő XVI. Benedekről kiderült, egyik szemére megvakult, s hamarosan mindkét szeme világát elveszítheti. Ezt állítja legalábbis egy német újságíró, aki tíz héttel ezelőtt találkozott utoljára az egyházfővel. Peter Seewald több ízben is interjút készített a szentatyával, és 2010-ben közösen könyvet is írtak, így elég jól ismeri az idős pápát. Seewald szerint XVI. Benedek már csupán árnyéka egykori önmagának, s az utóbbi időben rettenetesen kimerült, és vészesen le is fogyott.

papa vak

– A hallása súlyosan károsodott, és a bal szemére teljesen megvakult – idézi a Blikk az újságírót. – Annyira lesoványodott, hogy a szabók nem győzik átalakítani az öltözékeit. Soha nem láttam ennyire kimerültnek, ennyire megviseltnek.

XVI. Benedek múlt héten jelentette be, hogy – amire már hatszáz éve nem volt példa – lemond Szent Péter trónusáról, és visszavonul a katolikus egyház éléről. Bár saját bevallása szerint megfogyatkozott ereje készteti erre, a bejelentés óta sorra születnek az összeesküvés-elméletek lemondásának vélt vagy valós okairól. Már az is felvetődött, hogy maga a Vatikán készteti visszavonulásra, miután képtelen volt megbirkózni az egyházat az utóbbi időben sújtó botrányokkal, a pedofil papok ügyeinek sorozatos eltussolásával, titkos vatikáni iratok kiszivárogtatásával, s az egyházi állam pénzügyei körüli gyanús esetekkel.

papa gyenge

Joseph Ratzinger utoljára vasárnap állt ki a római Szent Péter téren összegyűlt hívei elé, ahol öt nyelven imádkozott, majd spanyolul arra kérte követőit, mondjanak imát érte és a következő pápáért. A Szentatya február 28-i, hivatalos visszavonulásáig már nem jelenik meg nyilvános eseményen, és azután is a Vatikán lakója marad, ahol védelmet és mentességet élvez mindenféle esetleges vizsgálattal, nyomozással szemben.

Az utódjára vonatkozó döntés pedig hamarabb megszülethet, mint várni lehetett, már március közepére kiderülhet, ki lesz az új pápa. A szabályok szerint a pápai trónszék megüresedése utáni 15. és 20. nap között meg kell kezdeni a konklávét, amelynek során a 117 arra jogosult bíboros visszavonul, s kijelöli maguk közül a következő egyházfőt. Ám mivel a trón megüresedése e pillanatban előre tudható, az eljárást hamarabb is megkezdhetik.  

Kimaradt?