Nem marad fűtés nélkül a télen Arad

Hatmillió lejes gyorssegélyt szavaztak meg a városi tanács tagjai az aradi villamos- és hőerőműnek (CET) a távfűtés zavartalan biztosítása érdekében.

Az erőmű vezetősége a múlt héten sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormánytól vár segítséget az adósságok, a veszteségek és a közüzemi számlák kifizetésére, különben csak keddig – azaz november 14-ig – tudják biztosítani a hőszolgáltatást.

A helyi tanácsosokat rendkívüli és azonnali testületi ülésre hívták össze, és húsz vokssal megszavazták a pénzinfúziót. A szavazáson csupán egyetlen képviselő nem vett részt.

Călin Bibarț nemzeti liberális párti alpolgármester a tanácsülés után kifejtette, hogy „bár a kormány megfeledkezett az aradiakról, nem hagyhatjuk hidegben az embereket”.

Ezzel arra utalt, hogy tavaly 16 millió lejt kapott a város a téli fűtésszezonra támogatásként, idén viszont hiába kértek segítséget az állami költségvetéstől. Hasonló volt a helyzet egyébként 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is.

Ebben a cikkünkben korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire veszteséges az aradi CET működése, amely évente körülbelül 7-8 millió eurót emészt fel az adófizetők pénzéből. Sok a panasz a szolgáltatásra is, főleg a magas számlák miatt. Ezért a kemény hidegekben a borsos árakat határidőre befizető aradiak nem is értik, mégis miért veszteséges a vállalat, és miért kell folyton pénzt pumpálni bele.

A helyi hatóságok szerint a régi, elavult vezetékrendszereken és a lakótelepi hőkicserélő-központokban keletkezik a nagy veszteség, de ennek felújítása akár százmillió euróba is belekerülne.

A probléma évtizedesnél is régebbi a CET-nél, miközben az utóbbi két-három esztendőben a vezetőség hanyag gazdálkodásától és botrányosan magas fizetéseitől volt hangos a helyi sajtó.

Kapcsolódók

Kimaradt?