Leváltják a marosvásárhelyi velőátültetés „atyját”

Kommunikációs mulasztás és a sajtó félrevezetése miatt Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter a hét végén kérte Benedek István, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház Hematológiai és Gerincvelő-átültetési Központjának vezetőjének leváltását. A tárcavezető szerint az orvos nem végezte megfelelően a munkáját a kórház onkológiai programja keretében.benedek istvan

A miniszter szerint a szakember elmulasztotta jelezni, hogy a kezelés lebonyolításához kulcsfontosságú gyógyszerek hiányoznak. A marosvásárhelyi kórház nem rendelt meg bizonyos hiányzó készítményeket az Unifarm Országos Gyógyszervállalattól, sőt arra is volt példa, hogy a kórház patikájában bizonyos gyógyszerek szavatossági ideje lejárt, mert nem követték nyomon a felhasználusukat. Nicolăescu kijelentette, ha a különböző egészségügyi programok vezetői nem kommunikálják, milyen hiányosságokkal küszködnek, nem várhatják el a minisztériumtól, hogy magától kitalálja gondjaikat.

„Háromszáz sikeres átültetést végeztem el eddig, rengeteg ember életét mentettem meg. Ha ezek után kirúgnak, valószínűleg ezt érdemlem" – nyilatkozta Benedek a Mediafax hírügynökségnek. Hozzátette, nagyon jól teszi a miniszter, ha leváltja a Hematológiai és Gerincvelő-átültetési Központ éléről, legalább egy adminisztratív feladattal kevesebb hárul majd rá.eugen nicolaescu2

Benedek István csütörtökön azt nyilatkozta, noha a kormány nagy összeget fordított gyógyszerek beszerzésére, jelenleg hét-nyolc, a leukémia kezelésére és a velőátültetés során használt készítmény hiányzik. Bejelentette: a problémákat a klinika szakemberei jelezni fogják az áprilisban, Londonban sorra kerülő Nemzetközi Transzplantációs Kongresszuson, annak reményében, hogy brüsszeli beavatkozással esetleg megoldódhat a probléma.

Nicolăescu miniszter zokon vette, hogy Benedek úgy szellőztette meg a sajtóban a problémát, hogy meg sem rendelte a hiányzó gyógyszereket. Az orvos ezt azzal magyarázza, hogy nem ugyanazokról a gyógyszerekről beszélnek a felek, hanem különböző szerekről, hisz a gerincvelő átültetésnél használatos szerek csak részben egyeznek meg az onkológiában használatosakkal.

Kimaradt?