Jogosítványszerzés Hargita megyében: kétségbeejtő a helyzet

Segítséget ígért a belügyminiszter abban, hogy felgyorsuljon a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésének folyamata Hargita megyében. Jelenleg ugyanis olyan sok az igénylő, hogy hónapok telnek el a sofőrvizsga elméleti és gyakorlati próbája között. Ez újabb költségekre kényszeríti az autósiskolák tanoncait.

Carmen Dan belügyminiszterhez Bende Sándor képviselő fordult segítségért. Interpellációjában konkrét esetet is ismertetett a tárcavezetővel: egy október 31-én elméletből vizsgázó sofőrtanonc 2018. április 11-ére kapott időpontot gyakorlati vizsgára Maroshévízen. A gyergyószéki parlamenti politikus tarthatatlannak tartja ezt az állapotot.

Bende Sándor felhívta a miniszter figyelmét: ha nem sikerül a gyakorlati vizsga, akkor a tanocnak már nem lesz lehetősége a törvényes előírásoknak megfelelően, az egyéves határidő alatt még egyszer próbálkozni. Emlékeztette Carmen Dant arra, hogy még egy gyakorlott sofőr is bizonytalanná válik, amikor újra a kormányhoz ül, ha 5-6 hónapig nem vezetett.

"Ráadásul a tanoncoknak mindössze 30 óra alatt kell megtanulniuk vezetni, és ezt el is felejtik, amire gyakorlati vizsgára kerülnek. Ezért arra kényszerülnek, hogy plusz órákat fizessenek valamelyik sofőriskolánál, hogy felelevenítsék azokat a gyakorlati műveleteket, amiket fél évvel korábban tanultak. Ellenkező esetben csaknem nulla az esélyük arra, hogy a kihagyás után sikeresen vizsgázzanak” – vázolta a helyzetet a parlamenti képviselő.

Az interpellációra adott válaszában a belügyminiszter arra hivatkozott: kevés az alkalmazott, de újabb állásokat hirdetnek meg a szaktárca keretében, hogy a Hargita megyei illetékes intézmények bővíthessék a személyzetüket.

A parlamenti képviselő arra is felhívta a belügyminiszter figyelmét, hogy meg kell oldani a jogosítványok cseréjekor, illetve az autók forgalomba írása és a forgalomból való törlése esetén tapasztalható tumultust. A belügyminiszter erre válaszolva elmondta, jelenleg dolgoznak egy új munkamódszeren, amit hamarosan életbe is léptetnek, és ez az emberek számára zavaró sorban állásokat teljesen felszámolhatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?