Antal Árpád: a szorgalmas városok veszítenek, a lusták nyernek az adóreformból

A romániai városoknak nincs okuk a derűlátásra, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) a választási ígéreteinek teljesítésére a városoktól veszi el a pénzt, hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere – aki részt vett az adótörvénykönyv elfogadása előtt  megszervezett kormánytalálkozón – elmondta: támogatja a személyi jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra történő csökkentését,  mert fontosnak tartja, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében, ám az önkormányzatok számára ez óriási bevétel kiesést jelent, amit a kormánynak kompenzálnia kell.

Antal Árpád szerint hosszas tárgyalások után a kormány felajánlott egy kompenzációs rendszert, amely abból indul ki, hogy tavaly év végén országos szinten 11 milliárd lej maradt az önkormányzatok számláin. A személyi jövedelemadó csökkenése miatt, jövő évben a kieső pénzt a kormány kompenzálja az idei bevételi szintre, hogy levonják a 2016 végén, az adott önkormányzat számláján marad összeg felét. Sepsiszentgyörgy polgármestere példaként említette, hogy ha egy városnak jövő évben hiányzik hárommillió lej a személyi jövedelemadóból, ám tavaly a számláján maradt hatmillió lej, akkor nem kap semmi kompenzálást. Számításai szerint Sepsiszentgyörgy jövő évben 7 millió lejt veszít, figyelembe véve, hogy évente átlag 10 százalékos bevétel növekedés is volt a személyi jövedelemadóból.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró kifejtette: nem állítja, hogy eddig igazságos volt a rendszer, mert a legnagyobb bevétele a személyi jövedelemadóból Bukarestnek volt. A főváros első kerületében annyi volt a személyi jövedelemadóból származó bevétel mint egész Moldvának. Ez annak tulajdonítható, hogy az ország ennyire központosított. Ez torz rendszer volt, de Bukarest kivételével elmondható, hogy általában a szorgalmasabb közösségek által lakott településeken volt nagyobb ez a típusú bevétel. Most viszont az történik, hogy elveszik a pénzt attól, aki szorgalmas és odaadják annak aki lusta, mondta Antal Árpád, aki szerint egyes önkormányzatoknak tavaly év végén azért maradt sok pénzük a számlájukon mert felelősen gazdálkodtak, sokan félretettek pénzt az uniós pályázatok önrészére, másrészt pedig az elhúzódó közbeszerzések miatt nem tudták elkölteni a rendelkezésükre álló összegeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?