Idén is házhoz megy a Sapientia

Újra elindítja az  Egyetem házhoz jön! elnevezésű intézménynépszerűsítő programját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, amellyel a középiskolás végzős diákoknak mutatnák be az egyetemi életet. A november 13–24. között zajló körúton Erdély 56 településének 108 középiskolájába jutnak el a sapientiások.

A kezdeményezés célja, hogy az érettségi előtt állók első kézből, a diákoktól értesüljenek a Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és most már Sepsiszentgyörgyön is működő szakok nyújtotta képzési lehetőségekről.

A 18 sapientiás diákok háromnapos intenzív felkészítőn vesznek részt annak érdekében, hogy a lehető legtöbb információt tudják átadni a jövendőbeli egyetemi kollégáiknak, ehhez még beszéd- és előadás-technikát is tanulnak. Az egyetemisták hármas csapatokat alkotnak, és az egyes diákok a három Sapientia-helyszín egy-egy tanulói – tájékoztatott Mara Gyöngyvér rektorhelyettes.

Tonk Márton, az egyetem szenátusának elnöke hozzátette, hogy a körút stratégiájának a legfontosabb üzenete az, hogy a középiskolások érdeklődését akkor lehet a legkönnyebben felkelteni, ha maguk a diákok mesélnek az egyetemi életről, szövik bele saját tapasztalataikat. Kifejtette továbbá, hogy Erdély minden szegletében érdeklődnek a Sapientia nyújtotta képzési lehetőségek iránt Máramarostól Vaslui-ig, Kézdivásárhelytől Nagyszalontáig. Mint mondta, a magyar nyelven tanuló erdélyi diákok mintegy negyede sapientiás.

„A Sapientia történetének 17 éve alatt eljutottunk oda, hogy a saját fiataljaink is ott vannak már a középiskolákban tanárként vagy más munkakörben. Ezért ők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyetemet népszerűsítsék” – mondta a szenátus elnöke. Kiemelte, hogy Erdély legszínvonalasabb középiskoláiba is eljutnak, idén például – néhány év kihagyás után – újra bemutatkoznak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban.

A doktori iskolára jobban összpontosítanának

A 2018–2019-es tanévben 1160 alapképzéses helyet hirdet meg az egyetem a négy városban, ebből 575 tandíjmentes, 545 pedig tandíj-hozzájárulásos, míg 73 teljes tandíjas hely. Magiszteri képzésben összesen 318 helyet tesznek elérhetővé, ezekből 161 ingyenes, 157 tandíjas lesz.

Tonk Márton kifejtette, hogy az egyetem a jövőben a doktori iskolájának a megerősítésén dolgozik, amelyet a mesterképzésekhez hasonlóan, magyarországi egyetemekkel kötött szerződések révén működtetnének. A következő tanévtől a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve közigazgatási doktori iskolát indítanak, míg a Pécsi Tudományegyetemmel közösen alkalmazott kémiai doktori képzést hoztak létre Csíkszeredában, ahol jelen pillanatban öt doktorandusz tanul.

Lázár Ede, a csíkszeredai kar dékánja kifejtette, hogy a diákok egyre tudatosabban választják a Sapientiát, ez abból is látszik, hogy az új tanulók rendszeresebben és nagyobb számban látogatják az előadásokat. Bejelentette továbbá, hogy a következő tanévtől a csíkszeredai környezetmérnöki szak átalakul ökológiai mérnök szakká, amellyel az új piaci igényeknek, illetve az európai uniós irányelveknek igyekeznek megfelelni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?