Iskolafelújítási stratégiát dolgoz ki az oktatási minisztérium

Iskolafelújítási stratégiát dolgoz ki a tanügyminisztérium, amely során kibővítenék, felújítanák az oktatási intézményeket, ugyanakkor szeretnék elérni, hogy minden tanuló megfelelő körülmények között tanulhasson. A tanügyminisztérium továbbá iskolai kampuszokat is szeretne építeni és felújítani az elemi és gimnáziumi oktatásban részesülő diákok számára. 

Az oktatási minisztérium közvitára bocsátotta a 2017–2023 közötti időszakra vonatkozó, az oktatási infrastruktúra modernizálásáról szóló tervezetet. Az intézkedéscsomag indoklásában többek között azt is megemlíti a minisztérium, hogy a tanulók 56 százaléka túlzsúfolt vagy kihasználatlan tanintézményben tanul. Fotó: Lázár Lehel

A diákok 22 százaléka túlzsúfolt intézményben tanul, ahová több diákot írattak be, mint amekkora az iskola kapacitása. Másrészt az iskolások 34 százaléka tanul olyan intézményben, ahol nincsenek kihasználva a tantermek.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a túlzsúfoltság főként a gimnáziumokra jellemző. A gimnáziumok 14 százalékában tanul több diák, mint amennyien elférnének, míg az elemi iskoláknak csupán 2,4 százaléka zsúfoltabb a kelleténél.

A romániai tanintézmények 30 százalékában nincsen benti mosdó kialakítva, ami 230 ezer diákot érint. Továbbá 2 200 tanintézményben nincs benti mosdó: a vidéki iskolák 38 százalékában, a városi intézmények 7 százalékában.

Egy másik statisztika szerint 3 ezer vidéki gimnáziumban nincsenek kialakítva szaktantermek, míg a városi gimnáziumok közül 803 tanintézetben hiányoznak a megfelelően felszerelt szaktantermek. Városon tíz iskolából kettőnek, vidéken tíz iskolából hatnak nincsen saját könyvtára. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?