Ilyen változások lesznek a Corona és Hargita vonatoknál

A magyar fejlesztési miniszterhez fordult Tánczos Barna a Corona és Hargita vonatok étkező- és hálókocsi-szolgáltatásainak ügyében. Az RMDSZ székelyföldi politikusának megkeresésére Seszták Miklós miniszter pontos felvilágosítást kért a Máv-Start vezetőségétől arra vonatkozóan, milyen intézkedéseket vezetnek be a Corona és Hargita járatok esetében a vasúttársaság gazdaságos működtetése érdekében. 

„A Máv-Start által működtetett Corona és Hargita járatok megbízható, biztonságos és viszonylag olcsó utazási lehetőséget biztosítanak Magyarország és Székelyföld között, ezért természetes, hogy a székelyföldi emberek aggodalommal követték a híreket, amelyek szerint a vasúttársaság költséghatékonnyá tétele az említett intercity járatokat is érinteni fogja. Többen megkerestek kérdéseikkel ez ügyben, ezért levélben fordultam Seszták Miklós magyar fejlesztési miniszterhez tájékoztatást kérve a tervezett változásokról. A miniszter válaszában megerősítette, hogy a Corona Intercityin az utasoknak továbbra is lehetőségük lesz az éjszakai utazás során fekvőhelyes szolgáltatást igényelni” – mondta Tánczos Barna Hargita megyei szenátor. 

A Máv-Start vezetősége levélben válaszolt Tánczos Barna szenátornak. Csépke András vezérigazgató válaszlevele szerint a vasúttársaság 2017 első felében megkezdte a nemzetközi járatok gazdaságossági felülvizsgálatát. „A vizsgálat során mind a Corona, mind a Hargita járatok elemzése megtörtént, amely rámutatott arra, hogy mindkét járat több millió forintos veszteséget termel évente. A járatok fenntartása, de a gazdasági veszteségek mérséklése érdekben döntött Társaságunk arról, hogy a járatokban, a továbbiakban az étkezőkocsikat nem közlekedteti” – fogalmaz Csépke András. 

A Máv-Start vezérigazgatója ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy bár jövőre az étkezőkocsikat nem működtetik, az utasok nem maradnak fedélzeti ellátás nélkül: a Corona vonat közönségét továbbra is kiszolgálja az éjszakai kocsik személyzete. A magyar vasúttársaság vezetője válaszában arról is beszámolt, hogy a költségcsökkentési szempontok mellett az is közrejátszott a döntés meghozatalában, hogy a román vonalszakaszon gyakoriak az energiaellátási gondok,  emiatt sokszor előfordult, hogy le kellett állítani az elektromos berendezéseket, hűtőszekrényeket az étkezőkocsikban, ami a félkész alapanyagok megromlásához vezetett.

Tánczos Barna Hargita megyei szenátor beszámolt arról is, hogy a Máv-Start tájékoztatása szerint jövőre változatlanul naponta indul a Corona és a Hargita Budapestről Székelyföldre. „A Hargita reggel 1. és 2. osztályú ülőhelyes kocsikkal közlekedik majd. A Corona este 4-6 ágyas fekvőhelyes és 2. osztályú ülőhelyes kocsival fog közlekedni. Eddig 1-3 ágyas fülkéket tartalmazó hálókocsival is rendelkezett egész évben. Ezt azonban költségcsökkentési célokból jövő évtől csak pünkösdtől nyár végéig fogják működtetni. A vasúttársaság szerint eddig is jóval több utas választotta az olcsóbb fekvőhelyes szolgáltatást az 1. osztályú hálókocsinál. Fontos az, hogy a Korona utasai az éjszakai utazáshoz nem maradnak fekvőhelyes szolgáltatás nélkül, hisz egész évben biztosítva lesz ez a szolgáltatás” – magyarázta Tánczos Barna.

Kapcsolódók

Kimaradt?