Az ország lakosságának legalább egynegyede elhízott

Az ország lakosságának legalább egynegyede elhízott - mondta szerdán egy marosvásárhelyi szakkonferencián a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem dékánhelyettese, Monica Tarcea docens. 

„Románia lakosságának egynegyede elhízott. Ez a hivatalos adat, a valóságban azonban ez az arány sokkal nagyobb, mert az érintettek közül sokan nem fordulnak orvoshoz, nem diagnosztizálják a betegségüket, nem veszik nyilvántartásba őket. A számok aggodalomra adnak okot" - mondta a szakember. 

A MOGYE dékánhelyettese szerint az elhízás a fiatal korosztály és a gyerekek körében is egyre gyakrabban előforduló betegség. „A gyermekelhízás igen aktuális téma, és bár sok szó esik róla, ezt a problémát nem sikerül maradéktalanul megoldani, mivel számos, az elhízást elősegítő faktor vesz körül bennünket, és nem minden esetben jut pénz az elhízás megelőzését célzó programokra. Ez a betegség egyre elterjedtebb a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek körében is. Feltétlenül tenni kell ez ellen valamit" - fogalmazott a szakember. 

Marosvásárhelyen két dietetikuskonferencia zajlik a napokban, hazai és külföldi szakemberek részvételével. A rendezvény egyik központi témája a gyermekelhízás, valamint ennek megelőzése és kezelése. 

Kimaradt?