Munkacsoport alakult a parlamentben a nők elleni erőszak megfékezéséért

Munkacsoport alakult a parlamentben a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében. A munkacsoport elsőként kedden ült össze. 

„Minden eszközzel harcolnunk kell a nők elleni erőszak visszaszorításáért. A nők, a lányok bántalmazása nem lehet magánügy. Ez egy, a társadalmunkban sajnos jelen lévő, valós probléma, amelyre az RMDSZ többszörösen felhívta a figyelmet az elmúlt időszakban, és amelyre megoldásokat fogalmaztunk meg törvénykezési szinten is. Azért, hogy a nők elleni erőszakot visszaszorítsuk, fontos, hogy a törvényhozók, a jogszabályokat gyakorlatba ültető állami szervek és a civil szféra között szoros együttműködés alakuljon ki. Ezért tartottam fontosnak a képviselőház külügyi bizottságának keretén belül létrehozni  a nemi esélyegyenlőségi munkacsoportot” – nyilatkozta Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy kezdeményezésére a parlament alsóházának külügyi bizottsága a munkacsoport létrehozásáról döntött.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta: a munkacsoport első, keddi ülésén törvényhozók, a témában érintett kormányzati intézmények és helyi önkormányzatok képviselői, illetve civil szervezetek vezetői és munkatársai vettek részt. A civil szervezetek képviselői azt hangsúlyozták, hogy sürgős jogszabály-módosításokra van szükség annak érdekében, hogy az Isztambuli Egyezmény előírásait gyakorlatba lehessen ültetni. „Törvénykezési hiányosságokat tapasztaltunk a nők elleni erőszak visszaszorítását illetően, ennek következtében a hatóságok sok esetben nem léphetnek fel elég hatékonyan és elég gyorsan akkor, amikor tudomást szereznek egy családon belüli erőszakos cselekedetről” – hangsúlyozta Biró Rozália. Emlékeztetett, hogy a tavaszi ülésszak alatt az RMDSZ a helyzet megoldása érdekében az Isztambuli Egyezmény ajánlásaival összhangban lévő törvénymódosítási javaslatokat iktatott.

A Bihar megyei törvényhozó, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke továbbá arról számolt be, hogy a munkacsoport az Egyesült Nemzetek Szervezete által megfogalmazott, 2030-ig szóló fenntartható fejlődési stratégia értelmében olyan célokat fogalmazott meg Románia törvénykezési felzárkóztatásáért, amelyek az erőszak minden formájának megelőzésére fektetik a hangsúlyt, de figyelmet szentelnek a törvénykezés gyakorlatba ültetésének nyomon követésére is.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?