FRISSÍTVE - Dan Barna a Mentsétek meg Romániát Szövetség új elnöke

FRISSÍTVE - Megkezdődött a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) rendkívüli kongresszusa Brassópojánán. A politikai alakulat új elnököt választ két jelölt – Dan Barna és Vlad Alexandrescu – közül. FRISSÍTÉS: Dan Barna képviselő a párt új elnöke, aki 191 szavazatból 127-et kapott meg. Ellenjelöltjére, Vlad Alexandrescura 50 küldött voksolt. Vlad Alexandrescu, Dan Barna | Fotók forrása: rfi.ro, romanialibera.ro

A kongresszus nyitányaként az USR ügyvivő elnöke, Elek Levente mondott beszédet. „A PSD újbóli hatalomra kerülése sorsforduló Románia számára, talán a legnehezebb sorsforduló a totalitárius kommunista rendszer bukása óta” – jelentette ki az ügyvivő elnök. Szavai szerint Romániába visszatértek az „önkényesség és nacionalizmus fantomjai”.

„A Liviu Dragnea – akinek ma van a születésnapja, sok boldog születésnapot kívánok neki, de nem Románia élén – vezette párt naponta harcol azért a területért, amiről mi azt hittük, hogy örökre megnyertük a liberális demokrácia, a nyitott és befogadó társadalom számára. Tévedtünk. A PSD maga alá akarja rendelni az egész államot az utolsó hivatalnokig, az igazságszolgáltatást, főgonoszként állítja be a külföldi vállalkozókat, támadásokat intéz a civil társadalom ellen. A PSD-ALDE többség által képviselt reakciós hatalom háborút visel azon román állampolgárok ellen, akik európai, modern és fejlődőképes társadalomban szeretnének élni” – mondta Elek Levente. 

Az USR Brassópojánán zajló rendkívüli kongresszusán új elnököt választ a formáció, miután a korábbi elnök, Nicuşor Dan lemondott a párt éléről. Az elnöki tisztségért két jelölt száll versenybe: Vlad Alexandrescu és Dan Barna, mindketten parlamenti képviselők és az USR jelenlegi alelnökei. 

A kongresszuson 160 küldött vesz részt. A találkozó elején egyperces néma csenddel adóztak a résztvevők a két évvel ezelőtt bekövetkezett Colectiv-tragédia áldozatai emlékének. Elek Levente megnyitó beszéde után kijelölik a választási bizottságot, majd a jelöltek bemutatják politikai programjukat, végül megtörténik a szavazás. 

A kongresszust egy klasszikus zenei koncert fogja zárni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?