Tombol a tél a hegyekben: helyenként 40 centiméteres a hóréteg

A tervezett időponthoz képest négy nappal korábban lezárják a Transzfogarasi-utat a havazás miatt. Argeș megye összes hegyi útvonalát lezárták  – írja az Agerpres.Forrás: Mediafax

Elena Welter, a Szeben megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy szombaton 15 órakor lezárják a Transzfogarasi-utat a hóvihar és az alacsony látótávolság miatt. A Transzfogarasi-utat legközelebb 2018 nyarán fogják megnyitni. Idén június 15-én vált ez lehetségessé. 

A Bâlea-tónál tíz centiméteres már a hóréteg. A tóhoz kizárólag telekabinnal lehet feljutni, ami csak nappal közlekedik, és csak abban az esetben, ha az időjárási viszonyok megfelelőek. Forrás: Mediafax

Az Argeş megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ezen régió hegyvidékein is 15 centiméteres már a hó, de helyenként a 40 centimétert is eléri a hófúvások miatt. A megye összes hegyi útvonalát lezárták – közölte a hegyimentő-szolgálat. 

Ion Sănduloiu, az Argeş megyei Salvamont igazgatója arról tájékoztatott, hogy az utóbbi 12 óra alatt 20 centiméteres hóréteg alakult ki a Bâlea-tónál, és helyenként a 40 cm-t is eléri a hó vastagsága a hófúvások miatt. A következő napokra hideget és további havazást jósolnak a meteorológusok – tette hozzá a Salvamont képviselője. 

Az Argeş megyei Salvamont közleményében arra figyelmeztet, hogy 1 800 méter magasan már hó alá kerültek a turistaösvények, ami megnehezíti a tájékozódást, ráadásul mínusz 6 és mínusz 8 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható ezekben a régiókban. Ezért minden hegyi turistaösvényt lezártak a Fogarasi-havasok argeşi részén, a Királykő-hegységben, a Leaota-hegységben, valamint a Jézer-hegységben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?