Így tiltakozott a neves rendező az orosz pátriárka romániai látogatása miatt

Performansszal tiltakozott az orosz pátriárka romániai látogatása ellen Alexandru Solomon az ortodox patriarkátus bukaresti székháza előtt. A neves dokumentumfilmes rendezőt igazoltatták a csendőrök.

A News.ro beszámolója szerint Alexandru Solomon csütörtökön Vlagyimir Putyin, az orosz és a román egyházfő, illetve Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök láncra fűzött fotói a nyakában jelent meg a patriarkátus udvarán. Bankjegyeket szórt szét a földre, amelyeket az arra járók felkapkodtak, majd egy késsel elvágta a bal kezét. A jelenetről felvétel is készült, amit péntek délutánig 135 ezren tekintettek meg a Facebookon.

Alig telt egy el egy perc rendező performanszából, máris megjelent csendőrök a helyszínen. „Ez egy performansz. Kirill pátriárka romániai látogatása alkalmából vért és pénzt áldoztam az orosz és a román politikai rendőrség áldozatainak emlékére” – magyarázta a hatóságiaknak Solomon.

A csendőrök igazoltatták a rendezőt, majd felszólították, hogy vegye le a különös nyakláncát. Később egy mentőautóhoz kísérték, ahol bekötötték a kezét, és elvették tőle a nyakláncot. „Ezek a pátriárkék hivatalos fotói. Miért veszitek el tőlem? Miért zavarnak titeket?” – kérdezte a rendezőt, akit a csendőrök azt ígérték, hogy később visszakapja a fényképeket.

Keze kötözése közben Solomon részletesebb magyarázatot is adott a performanszra. Szerinte az orosz államfő áldását adta Kirill pátriákra romániai látogatására. Megjegyezte, hogy tudomása szerint Vlagyimir Putyin és a jelenlegi orosz ortodox egyházfő kollégák voltak az orosz politikai rendőrségben, a KGB-ben.

Miért jött Kirill?

Kirill pátriárka a román ortodox egyházfő, Daniel pátriárka meghívására érkezett csütörtökön háromnapos látogatásra Bukarestbe. Személyében a kommunista diktatúra megdöntése óta először jár orosz pátriárka Romániában. Az egyházfő a 304-ben Szalonikiben vértanúhalált halt Szent Demeter - a görögkeleti egyházak egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje - ünnepén érkezett Bukarestbe, ahol részt vesz a román főváros védőszentjének is számító hittérítő tiszteletére rendezendő körmeneten.

Hotnews.ro hírportál tudni véli, hogy a román ortodox egyház feje sem Klaus Johannis államfővel, sem Mihai Tudose miniszterelnökkel nem konzultált a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Kirill pátriárka meghívásáról. Bukarest és Moszkva között elhidegült a kapcsolat Románia NATO-csatlakozása és főleg az amerikai rakétaelhárítási rendszer egyik támaszpontjának Romániába telepítése óta.

Kapcsolódók

Kimaradt?