banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Alaposan megváltozik a hét végétől az időjárás

Szombattól lehűlés várható, előbb a nyugati országrészben, majd fokozatosan a többi régióban is visszaesik a hőmérséklet - nyilatkozta pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vezető-helyettese, Florinela Georgescu.

A szakember elmondta, a hétfőről keddre virradóra és a keddi nap folyamán az ország nagy részén csapadékra kell számítani, amelynek mennyisége meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként, főleg a Déli-Kárpátokban, a Bánságban, Olténiában és Moldvában.

Jövő héten folytatódik a lehűlés, a hónap végén akár 10-15 fokkal is kevesebbet mutathatnak a hőmérők, mint ezekben a napokban, és a hegyvidéki térségekben havas esőre lehet számítani. Október utolsó és november első napjaiban ismét jelentősebb mennyiségű csapadék várható - tette hozzá az ANM vezérigazgató-helyettese.

Ilyen lesz a tél

A novemberi időjárással kapcsolatban a szakember azt mondta, a hőmérsékleti átlagok délen, délnyugaton és helyenként nyugaton magasabbak lesznek az ilyenkor megszokottnál. Az ország többi részén a sokévi átlagnak megfelelő hőmérsékleti értékekre számíthatunk, csapadékból viszont szinte mindenütt több hull majd a sokévi átlagnál. "A hegyvidéki térségekben novemberben négyzetméterenként 70-100 liter csapadék várható" - tette hozzá.

Hóviharokra már novemberben is számítani lehet, ezek "szezonja" azonban decemberben kezdődik - mondja a szakember, aki szerint az év utolsó hónapjában a sokévi átlagnak megfelelően alakul a hőmérséklet, januárban azonban a központi és az északi országrészben alacsonyabb hőmérsékleti átlagok várhatók, és sok lesz a csapadék.

"Köztudott, hogy statisztikailag január a leghidegebb hónap, amikor éjszaka mínusz 30 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. A sokévi átlagnál alacsonyabb értékekre vonatkozó előrejelzések arra utalnak, hogy tartós fagyos időszakok következhetnek" - tette hozzá.

Florinela Georgescu szerint ugyanakkor a világ klimatológiai központjainak szakemberei azt állítják, hogy az idei tél második fele lesz keményebb. "Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mi lesz január második felében és főleg februárban, lévén hogy az elmúlt években a télnek ez a része volt keményebb" - fogalmazott az ANM vezetőhelyettese a prefektusokkal tartott távértekezleten.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kimaradt?