Gyűjtenek a medvetámadások áldozatainak megsegítésére Hargita megyében

A medvetámadások áldozatainak megsegítésére adománygyűjtési akcióba kezdett a Hargita megyei tanács, más megyékben élő emberek támogatására is számítanak.

A Hargita megyei tanács rendkívüli ülésén Borboly Csaba megyeelnök bejelentette, hogy az adománygyűjtés érdekében egy bankszámlát is nyitottak, és felkérte kollégáit, a megyei tanácsosokat, hogy legalább 100 lejt adományozzanak fejenként. Borboly később azt nyilatkozta, azért van szükség az adománygyűjtésre, mert Hargita megyében idén 15 személyt sebesítettek meg a medvék, az áldozatok családjainak pedig szüksége van támogatásra, ugyanis a törvények nem írják elő a kártérítést ilyen esetekre. 

Borboly elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a törvény szerint 40 ezer  eurós büntetéssel sújtható, aki megsebesít vagy megöl egy medvét, de ha a medve sebesít meg valakit, arra nem adnak kártérítést. 

A tanács elnöke szerint a legtöbb áldozat napszámos, kevés pénzük van, a kórházban eltöltött időszakot követően már nem tudnak ugyanúgy dolgozni, mint előtte. Borboly elmondta, 500 lejt adományozott csütörtökön és reményei szerint a közbirtokosságok, vállalkozások és magánemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mivel "a medvék nem csak Hargita megye kincseinek tekinthetők, hanem az egész ország, sőt Európa kincsei". 

Hargita megyében az év eleje óta 13 személyt sebesített meg a medve, másik két személynek sikerült elmenekülnie a nagyvadak elől, azonban menekülés közben leestek és ficamodást szenvedtek. A megyében több tucat háziállatot öltek meg, méhkaptárakat dúltak fel, gyümölcsösöket, mezőgazdasági területeket rongáltak meg a medvék. 

Kapcsolódók

Kimaradt?