FRISSÍTVE - Beszéljünk a szexuális zaklatásról: erdélyi magyar közéleti szereplők is vallanak

FRISSÍTVE: Ahogy egyre több történet derül ki a szexuális zaklatással vádolt Harvey Weinstein hollywoodi producerről, ezrek, többek között erdélyi magyar közéleti szereplők merítenek bátorságot, hogy megosszák, velük mi történt. 

Harvey Weinstein filmmogul szexbotránya nemcsak Hollywoodot rázta meg, hanem ennek hatására egy globális mozgalom vette kezdetét. Egyre több nő és férfi tálal ki arról a közzösségi médiában, hogy mikor, milyen helyzetben érte szexuális zaklatás, bántalmazás. A #metoo kampányhoz erdélyi magyar közéleti szereplők is csatlakoztak. A közösségi médiában terjedni kezdtek a #metoo (jelentése: velem is megtörtént) hashtaggel ellátott bejegyzések, amellyel a megosztók azt jelzik, hogy életük során őket is zaklatták, jelentsen az konkrét fizikai erőszakot, vagy egy kellemetlen, oda nem illő, erőszakos megjegyzést.

A mozgalom Alyssa Milano amerikai színésznőtől indult, aki két nappal ezelőtt Twitter-bejegyzésben így fogalmazott: „Ha minden nő, akit valaha szexuális zaklatás vagy bántalmazás áldozata lett, kiírná, hogy "Me too" /Velem is megtörtént/, talán ráébrednének az emberek végre, hogy ez a probléma mennyi embert érint". A színésznő bejegyzéséhez eddig 59 ezren szóltak hozzá.

Közben a Facebookon is terjedni kezdett a #metoo kampány, amelyhez egyre több erdélyi közéleti szereplő is csatlakozott. Összegyűjtöttük azokat a bejegyzéseket, amelyeket eddig találtunk.

Csilla Nelli Gyöngyösi, egyetemi tanár, iszlámkutató:

Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke:

Zsigmond Andrea, kritikus, egyetemi tanár:

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke, Laczikó Enikő: 

Nyáry Krisztián magyarországi író is megszólalt:

Az elsők között Sárosdi Lilla magyarországi színésznő, a Krétakör egykori tagja osztotta meg a nyilvánosság előtt a történetét:

FRISSÍTÉS: Török-Illyés Orsolya marosvásárhelyi születésű színésznő:
 
Deme Ilona pszihológus, az Életfa Családsegítő Egyesület vezetője:
 

FRISSÍTÉS 2: Balázs Imre József költő

Portik Vilmos, a Vásárhelyi Forgatag főszervezője: 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?