Mélyponton az ortodox egyház népszerűsége

Látványosan csökkent idén a lakosság bizalma a román ortodox egyház iránt. A CCSB szerdán közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 66 százaléka állította azt, hogy „nagyon”, illetve „eléggé” bízik az egyházban.

Ezzel egyidőben zuhant az egyházfő bizalmi indexe is. Mára már Daniel pátriárkánál több politikus (Sorin Oprescu főpolgármester vagy Victor Ponta miniszterelnök) is népszerűbb. Ez korábbi felmérésekben soha nem fordult elő.daniel

A CCSP igazgatója, Mirel Palada az eredményeket a román állam laicizálódásával, a nemzedékváltáson alapuló társadalmi szemléletváltással, illetve azzal magyarázza, hogy az ortodox egyház az utóbbi napokban támadások kereszttüzébe került. Civil szervezetek nemrégiben petícióban kérték a felekezet állami támogatásának csökkentését.

Az ortodox egyház szóvivője szerint csak egy hullámvölgyről van szó, az intézmény népszerűsége hamarosan újra nyolcvan százalék fölötti lesz. „A legjobb felmérés számunkra a templomaink látogatottsága. Templomaink most is telve vannak, és ez azt jelzi, hogy töretlen a lakosság bizalma az egyházunkban” – mondta Constantin Stoica a HotNewsnak.

A CCSB felmérése február 7-12. között készült 1004 személy megkérdezésével, a hibaküszöb 3,1 százalékos.

Kimaradt?