Akkor jár vagy sem ingyenes vasúti szállítás a 26 évnél idősebb hallgatóknak?

Nem utazhatnak ettől a tanévtől ingyen a vonatokon a 26. életévüket betöltő, akkreditált egyetemek nappali tagozatán tanuló hallgatók – húzták meg a vészharangot a romániai diákszervezetek. Az előző tanévben ez úgy volt lehetséges, hogy időközben nem változott a jogszabály. 

A diákszervezetek azt követően hallatták hangjukat, hogy a 2016-2017-es tanévtől a különböző felsőfokú intézmények eltérően kezdték alkalmazni a vonatkozó jogszabályt. A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociálismunkás-képző Karán például nem kapták meg a 26 életévüket betöltő egyetemisták az ingyenes utazási utalványokat, míg a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karon már járt ez a juttatás az érintett korosztálynak. 

A Romániai Diákegyesületek Szövetsége (ANOSR) aggasztónak és furcsának találja, hogy a vonatkozó jogszabályt a tanügyminisztérium hirtelen elkezdte másként értelmezni: míg az előző tanévben ingyen utazhattak a 26 évnél idősebb hallgatók a CFR vonatain, addig a 2017-2018 tanévben ez már nem jár az érintett korosztálynak. Szerintük ez diszkriminatív jogértelmezés. Arra kérik a kormányt és a parlamentet, hogy tegyék egyértelművé a jogszabályt, és oldják fel a negatív megkülönböztetést.

Tájékoztatásuk szerint a tanügyminisztérium kikérte a jogszabállyal kapcsolatban az igazságügyi minisztérium véleményét, amely azzal válaszolt, hogy nem az ő kompetenciája a normatíva értelmezése.

Miért lenne több ideje a 26 évesnek munkát vállalni?

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) szerint érthetetlen, hogy miért célozták meg a 26 évnél idősebb egyetemistákat. Buryán Tünde, a KMDSZ kommunikációs felelőse emlékeztetett, a kedvezmény eleve csupán a nappali tagozatosoknak jár, tehát a 26. életévüket betöltő hallgatóknak is ugyanúgy be kell járniuk az órákra, mint a fiatalabb kollégáiknak, így nincs több idejük munkát vállalni, mint a fiatalabbaknak.

Buryán Tünde elmondta, ráadásul a romániai felsőoktatásban tanulóknak mindössze kis százalékát teszi ki a 26 évnél idősebbek, „és attól, hogy nem lesz számukra ingyenes a vonatozás, nem fog a romániai gazdaság helyrebillenni”. Emlékeztetett, Romániában egyelőre minden egyetemen, főiskolán a 26. életévüket betöltött hallgatók ugyanolyan jogállással rendelkeznek, mint a fiatalabbak, ezért érthetetlen a kirekesztésük. Elmondta, most egyeztetnek a román diákszervezetekkel, és a tervek szerint közösen állnak majd ki diáktársaik mellett.

Államtitkár: a jogszabályt módosítani kell

Megkeresésünkre Kovács Irén Erzsébet oktatásügyi államtitkár úgy tájékoztatott, hogy a szaktárca hivatalos álláspontja szerint kortól függetlenül mindenkit megillet az utazási kedvezmény, ám ehhez a jogszabályt módosítani kellene. Elmondta, a hatályos tanügyi törvény 205-ös cikkelye előírja, hogy a romániai közszállítási eszközökön a tanév ideje alatt – szünidőben nem – azok a diákok utazhatnak kedvezményesen, akik akkreditált felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, és még nem töltötték be a 26. életévüket. „A 2/2017-es sürgősségi kormányrendelettel életbe lépett az a változtatás, miszerint a 26 évet be nem töltött egyetemisták egész évben, beleértve a szünidőket is, az ország területén térítésmentesen utazhatnak bármelyik vasúttársaság második osztályán. A korhatáros megkötés feloldásához a parlamentnek indítványoznia kellene egy módosító javaslatot” – mondta Kovács Irén Erzsébet.

Emlékezetett, hogy a sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitáján már volt egy javaslat a korhatár felszámolására, ám a honatyák ezt elvetették.

Miből adódnak a félreértések?

A tanügyi törvény 205-ös cikkelyét még a Ponta-kormány módosította a 117/2013-as sürgősségi kormányrendelettel, ekkor került bele a törvénybe a korhatár. A Grindeanu-kormány 2/2017-es sürgősségi kormányrendeletének szövegében tételesen nem szerepel semmiféle korhatár, a szöveg csupán annyit szögez le, hogy a teljes naptári évben jár az akkreditált egyetemek nappali tagozatán tanuló hallgatók számára ingyenes a vasúti közlekedés másodosztályon. A 2/2017-es sürgősségi kormányrendeletét törvényre emelő tervezet parlamenti vitáján a félreértések és a visszaélések elkerülése miatt az USR módosító javaslatot nyújtott be, amely kiegészítette volna a kormányrendelet szövegét azzal, hogy a kedvezmény korhatártól független. A módosító javaslatot a szakbizottságokban elutasították, így a parlament az eredeti szöveget fogadta el.

Ha kíváncsi, mivel érveltek a honatyák, itt megnézheti a parlamenti vitáról készült felvételt. 

Megkeresésünkre a BBTE rektor-helyettese, Sóos Anna elmondta, amennyiben a tanügyminisztérium hivatalos állásfoglalása szerint a jogszabály nem teszi lehetővé a 26. életévüket betöltő hallgatók számára a kedvezményt, azoknak a karoknak, amelyek kibocsátották az érintettek számára az ingyenes utazási utalványt, viselniük kell a következményeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?