Elfogadta a parlament a képviselők és szenátorok magatartási kódexét

Elfogadta szerdán a parlament a képviselők és szenátorok magatartási kódexét. A két ház együttes ülésén 230-an szavaztak a tervezetre, 54-en az ellen voksoltak, 78-an tartózkodtak – tájékoztat az Agerpres.Forrás: cotidianul.ro

A magatartási kódex előírásai értelmében a képviselők és szenátorok mandátumuk alatt a nép szolgálatában állnak, tevékenységük során tisztességről és fegyelemről kell tanúbizonyságot tenniük, szem előtt tartva – többek között – az államhatalmak szétválasztásának elvét, a függetlenség, a tárgyilagosság, az átláthatóság és az erkölcsi feddhetetlenség elvét.

A képviselők és szenátorok nem állhatnak egyetlen más entitás – legyen az fizikai vagy jogi személy – befolyása alatt, és mandátumuk idején szavazatukat nem köthetik pénzügyi előnyökhöz. Tevékenységük során részrehajlás nélkül kell eljárniuk, az állampolgárok érdekeit tartva szem előtt. Kötelesek részt venni a parlamenti tevékenységeken és kapcsolatban állni az állampolgárokkal, átláthatóan folytatva tevékenységüket. 

A törvényhozóknak kötelességük ismertetni mindazokat a személyes jellegű érdekeiket, amelyek befolyásolhatják közéleti tevékenységüket, és aktívan hozzá kell járulniuk az esetleges érdekellentétek feloldásához. Hozzáállásukkal, beszédstílusukkal, magatartásukkal és megjelenésükkel biztosítaniuk kell a parlamenti ülések méltóságteljességét, öltözetük az alkalomhoz illő kell hogy legyen, és nem használhatnak sértő, rágalmazó vagy illetlen kifejezéseket.

A képviselőknek és szenátoroknak minden, tisztségük gyakorlása alatt kapott ajándékról vagy kedvezményről be kell számolniuk, kivételt képeznek a protokollesemények keretében kapott javak, amelyekről a 2004/251-es törvény rendelkezik. 

A kódex áthágására vonatkozó panaszokat a jogi bizottságok bírálják el. 

A szavazáskor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozói tartózkodtak, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai ellene voksoltak, a Népi Mozgalom Párt (PMP) parlamenti tagjai pedig támogatták szavazatukkal az indítványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?