Műemlék elhanyagolásával gyanúsítják I. Ferdinánd unokáit

Vizsgálatot indított az ügyészség I. Ferdinánd király unokái ellen, amiért nem akadályozták meg, hogy egy Iași környékén visszaszolgáltatott, műemléklistán szereplő udvarházukat tűzifának és építőanyagnak hordják szét a helyi lakosok - írta csütörtökön az Adevărul.

A Iași megyei Poieniben, egy négyhektáros birtokon található, 1500 négyzetméteres udvarházat 2007-ben szolgáltatták vissza a király három unokájának, Dominic Habsburgnak, Maria-Magdalen Holzhausennek és Elisabeth Sandhofernek. A volt uralkodó lányától, Ileana de Romania hercegnőtől 1948-ban elkobzott épületegyüttesben a kommunizmus idején tüdőbetegeket és sérült gyerekeket ápoltak: visszaadásakor az udvarház viszonylag ép állapotban volt.

A külföldön élő örökösök 2009-ben engedélyt kértek a műemlékvédelmi hatóságtól az ingatlan eladására, de nem találtak rá vevőt. Egy helyi lap tudni véli, hogy 220 ezer eurót kértek érte.

poineni

Az udvarházat a kórház kiköltöztetése óta eltelt öt évben darabjaira szedték és széthordták a tolvajok. A tetőszerkezet, ablakok és ajtók nélkül maradt épület félig már leomlott: miután minden fából készült szerkezeti elemet elhordtak tűzifának, most már az udvarház tégláiból építenek maguknak kályhákat a falusiak.

Az Adevărul által megszólaltatott polgármester szerint a tulajdonosoknak kellett volna az épület őrzéséről gondoskodniuk. A műemlékvédelmi hatóság szerint viszont az elöljáró sosem jelezte, hogy fosztogatók célpontjává vált az udvarház. Most, hogy már csak romok maradtak a királyi birtokon, a műemlék-felügyelet feljelentette az örökösöket az ügyészségen.

A királyi család ügyeit képviselő ügyvéd a napilapnak nem kívánta kommentálni a poieni udvarház helyzetét.

I. Ferdinánd király unokái egy sokkal nyereségesebb örökséget is visszaszereztek 2006-ban: a törcsvári (Bran) kastélyt, amely hollywoodi Dracula-filmek forgatási helyszíneként évi félmillió látogatót vonz, és 2010-ben egymillió eurós profitot hozott Ileana hercegnő örököseinek.

Kimaradt?