Továbbra is kemény tél van a romániai hegyekben

A havazás miatt minden túraútvonalat lezárták a Bucsecs- és a Csukás-hegységben, helyenként egyméteres a hóréteg vastagsága.

A Prahova megyei hegyimentő-szolgálat Facebook-bejegyzésben közölte, 1 500 méteres magasság fölött jelentős mennyiségű hó hullott, az Omu-csúcson 80 centiméteres a hóréteg vastagsága, a hófúvások következtében helyenként eléri az egy métert is.

Közlésük szerint ideiglenesen minden olyan túraútvonalat lezártak, amelyet a hideg időszakban tilos használniuk a túrázóknak. A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága 23 centiméter, helyenként pedig egyméteres hótorlaszok alakultak ki, tájékoztatott közleményében az Argeş megyei hegyimentő-szolgálat.

A turistaösvények továbbra is nyitva vannak, de akik túrázni indulnak, megfelelőképpen szerelkezzenek fel, vigyenek magukkal hágóvasat, jégcsákányt, síbotot és elemlámpát is, ugyanis ebben az időszakban már korábban sötétedik.

A gépkocsivezetőknek azt tanácsolják a hegyimentők, hogy téli gumi, hólánc, lapát és csúszásgátló nélkül ne vágjanak neki a Transzfogarasi útnak.

A hegyimentők szerint a Fogarasi-havasokban nincs lavinaveszély. A következő napokban felmelegedés várható, így a hó egy része vélhetően elolvad - olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?