Tiltakoznak a szászrégeniek az enyvgyár ellen

Nyilvánosan tiltakozik a szászrégeniek egy csoportja az ellen, hogy városukban megkezdjék a formaldehid alapú ragasztó, azaz enyv gyártását. Szerintük a kémiai anyag rákkeltő. A vállalat illetékese szerint azonban alaptalan pánikkeltésről van szó: a legújabb technológiát alkalmaznák, sem az emberi szervezetet, sem a környezetet nem szennyeznék.

A tiltakozók eltökélt célja, hogy megakadályozzák a gyár üzemeltetéséhez szükséges engedélyek megszerzését, a tervek szerint ugyanis az enyv gyártására alkalmas részleget a szászrégeni Prolemn üzem telepén építenék meg. A városban szórólapokat terjesztenek a formaldehidnek az emberi szervezetre és a környezetre gyakorolt kártékony hatásairól.regen

„A formaldehid rákot, leukémiát, genetikai módosulásokat, krónikus allergiát, korai elhalálozást okoz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a formaldehid rákkeltő anyag, amely levegőben, vízben és fizikai kontaktus révén terjed és fertőz. A környezetre gyakorolt hatósa 100 kilométeren érezhető. Szászrégenben évente több mint 100 ezer tonna előállítására alkalmas üzemet akarnak telepíteni" – áll a szórólapokon.

A tiltakozás egyik kezdeményezője, Iulius Făgărăşan szerint a szászrégeniek többsége nem tudja, hogy a formaldehid káros hatású. „Úgy tudjuk, hogy a Kastamonu vállalat Szászrégenbe hívta Rovana Plumb környezetvédelmi minisztert, mi is erre az időpontra tervezünk tiltakozást. Addig terjesztjük a szórólapokat, tájékoztatjuk a lakosságot a templomokban, utcán majd a tömegeket akarjuk mozgósítani és utcára vonulni" – mondta Făgărăşan a citynews.ro-nak. A szászrégeni telephelyet a török Kastamonu cég romániai leányvállalata működteti.

A Maros megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu szerint az engedélyeztetés a kezdeti fázisban van, ennek ellenére egyre többen tettek jelentést az intézménynél. Az érintettek február 19-ig nyújthatják be panaszaikat a környezetvédelmi ügynökség székhelyén vagy az office@apmms.anpm.ro e-mail címen.

Kimaradt?