Elmondták a külföldön élő romániaiak, mikor vállalkoznának idehaza

A külföldre vándorolt román állampolgárok fele szívesen befektetne Romániában, ha nem lenne korrupció - derül ki az Open-I Research által a RePatriot megrendelésére készült tanulmányból. 

A megkérdezettek fele befektetne az országban, leginkább a turizmusba és a mezőgazdaságba, hogy mégsem teszik, annak legnagyobb akadálya a korrupció.

"A külföldön dolgozó román állampolgárok 56 százaléka (a Nagy-Britanniában élők 69 százaléka) beruházna Romániába. A legvonzóbb területek a mezőgazdaság (38%) és a turizmus (37%), a legnagyobb akadálya pedig a korrupció" - írja a tanulmányban. 

A dokumentum szerint a külföldön élők legnagyobb része (68%-ának) visszatérne az országba. 

Az emigrációban élők 43 százaléka arra számít, hogy a következő években jó irányban változnak a dolgok Romániában, 26 százalékuk úgy véli, hogy ellenkezőleg, romlani fog a helyzet. 

Azok közül, akik nem térnének vissza (az összes kint élő 43 százaléka) legtöbben a korrupciót (82%) és a romániai politikai osztály minőségét (70%) hozzák fel indoknak. 

"Sajnos, éppen azok térnének a legkevésbé vissza az országba, akik oktatásába a legtöbbet fektetett az állam: a visszatérni nem kívánók körében többségben vannak a 25 és 45 év közötti, egyetemet végzett személyek" - mutat rá a tanulmány.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?