Kolozsvárt szeretnék fővárosuknak a romák

A romák azt szeretnék, ha Románia közigazgatási felosztása után Kolozsvár lenne a fővárosuk. Ezt Aurel Pascu, a kolozsvári Pro Europa Roma Párt vezetője nyilatkozta szerdán. Szerinte a romániai romáknak több esélye lenne a társadalmi beilleszkedésre, többek közt azért is, mivel itt sok a romák számára fenntartott hely az iskolákban és az egyetemeken.romii

„Kolozsváron nincsenek királyaink és császáraink, se bulibasánk. Nincsenek klánok, akik a helyi közigazgatási szervek munkáját zaklassák, nincsenek szabotőreink sem, és a romáknak tulajdonított bűncselekmények száma is alacsony – mindez kedvezne nekünk" – magyarázta Pascu. Hozzátette, javasolni fogja a kormánynak, hogy minden régióban hozzanak létre egy roma kérdésekkel foglalkozó hivatalt, amely a közösség szociális problémáiban nyújtson segítséget.

Másfelől a pártvezető nemtetszésének adott hangot az RMDSZ régiópolitikájával kapcsolatban. „Mi többen vagyunk mint a magyarok, és azt akarjuk, hogy a mi véleményünk is számítson a régiók meghatározásánál. Ha Maros, Kovászna és Hargita megye egy régióba kerülne, az ott élő romák megszenvednék azt, mert beolvasztaná őket a magyarság" – fogalmazott Pascu.

Kimaradt?