„Meddig nézik tétlenül a lelátókon megnyilvánuló magyarellenességet?”

Egyre súlyosbodik a hazai focipályákon tapasztalható magyarellenesség, a Román Labdarúgó Szövetség és a mérkőzéseket vezető bírók pedig szó nélkül hagyják a gyűlölködő skandálásokat és elmaradnak az utólagos büntetések is – hívta fel a figyelmet hétfőn a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Az RMDSZ jogvédő szervezete levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetséghez, amelyben ismételten felkérik, hogy lépjen fel a futballmérkőzéseken előforduló xenofób magatartások ellen. Ugyanakkor közölték, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tesznek panaszt a vasárnapi Sepsi OSK és FCSB első ligás futballmérkőzésen történt xenofób és magyarellenes megnyilvánulások miatt, amellyel a sepsiszentgyörgyi csapatnak és szurkolótáborának kellett szembesülnie.

Mint arról beszámoltunk, a brassói Ifjúsági Stadionban vasárnap este lezajlott Sepsi OSK - FCSB futballmérkőzésen a bukaresti szurkolók fütyülni kezdtek, amikor a stadion hangosbemondóján magyarul mondták be a csapatokat, majd a mérkőzés során kiterítettek egy bannert, amelyen ez állt: „A ti otthonotok nem Romániában van. Menjetek innen!”.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levelében rámutat, hogy „sajnálatos módon egyre gyakoribbak a sportrivalizálás határait túllépő, magyargyűlölő megnyilvánulások a romániai futballmérkőzéseken. Mind ez idáig azonban nem történt semmilyen jelentős lépés ezek megelőzése érdekében. A bírók általában szó nélkül hagyják a gyűlölködő skandálásokat, az utólagos büntetések elmaradnak, a helyzet pedig egyre súlyosbodik”– olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?