Referendumot szorgalmaz Bíró Zsolt a régiók ügyében

A régióátszervezéssel kapcsolatos elképzelésekről tartott sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Elmondta, az Európában bevett szokás szerint a régiókat nem egy íróasztalnál kell megrajzolni, hanem helyi népszavazásokat kell tartani és az így kirajzolódó egységeket közigazgatási hatáskörrel felruházni.

Emlékeztetett: a javaslatot a köztársasági elnök kérésére már korábban megtette a Ioan Stanomir alkotmányjogász által vezetett bizottság, amely éppen azt ajánlja, hogy mivel Románia olyan nemzetközi kötelezettségeket vállalt, amelyek egyértelműen kijelentik, hogy régióátszervezés csakis a lakosság véleményének figyelembe vételével történhet, meg kell szervezni ezeket a referendumokat.biro zsolt sajtotajekoztaton ae 02

Abban az esetben, ha ezeket a népszavazásokat megakadályoznák, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez kell fordulni és így kényszeríteni a hatóságokat, hogy tartsa tiszteletben a Románia nemzetközileg vállalt kötelezettségeit – véli az MPP elnöke.

A régiót nem kijelölni, hanem elfogadni kell – hangsúlyozta Bíró, aki szerint tudott dolog, hogy a jelenlegi fejlesztési régiók nem működnek hatékonyan, hiszen azokat is hirtelen, egy bukaresti íróasztal mögött rajzolták meg. E miatt azóta is azzal küszködik az ország, hogy nem képes hatékonyan lehívni az európai uniós támogatásokat.

„Székelyföldet nem érheti hátrányos megkülönböztetés az új régiók kialakítása esetén. Ezt azért fontos kiemelten hangsúlyozni, mert olyan régióátszervezési tervek látnak napvilágot, amelyek közösségünket hátrányosan érintenék. Ebben az esetben az önkormányzatok cselekvően fognak fellépni a diszkrimináció ellen" – fogalmazott a pártelnök.

Az „aszimmetrikus regionalizmusként” emlegetett MPP-s tervezet olyan területi felosztást vázol, melynek keretében a különböző történelmi, kulturális hagyományokkal bíró régiók képeznék a nagyobb gazdasági önállósággal rendelkező adminisztratív egységeket. „Ha helyben marad az adók nagy része, gazdasági kapcsolatainkat magunk építhetjük és nem egy szuper-központosított államigazgatás kiszolgáltatott statisztái leszünk, hamar bebizonyosodik, hogy Székelyföld nem életképtelen. Ez a székelyföldi románok érdeke is” – mondta Bíró Zsolt, aki arra is felhívta az újságírók figyelmét, hogy a történelem folyamán először fordulhat elő, hogy Marosvásárhely elveszíti régióközpont szerepét.

Kimaradt?