FRISSÍTVE - A Fidesz és az RMDSZ vezetői tanácskoztak Kolozsváron

FRISSÍTVE: Fontos közép- és hosszútávú kérdéseket is érintő egyeztetést tartottak Kolozsváron a Fidesz és az RMDSZ vezetői szombat délután - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen a Fidesz részéről Orbán Viktor mellett Balog Zoltán és Németh Zsolt vett reszt. Áttekintették Magyarország és Románia gazdasági helyzetét, és megállapították: eljött az ideje, hogy nagyszabású projektek segítségével jobban összekapcsolódjon a két ország gazdasági rendszere.

A Kelemen Hunor vezette RMDSZ-tárgyalódelegáció szorgalmazta, hogy mielőbb kerüljön sor magas szintű magyar-román kormányzati találkozókra. A felek örömmel nyugtázták, hogy napokon belül tárgyalni fog egymással a magyar és a román külügyminiszter.

A megbeszélésen nagyon fontos előrelépésnek nevezték, hogy egy mindkét ország számára fontos kisebbségi ügyben, az ukrán oktatási törvény témájában összehangolt, közös magyar-román fellépésre került sor.

FRISSÍTÉS: Olyan rövid, közép és hosszú távú kérdésekről és kihívásokról egyeztetett szombaton Kolozsváron a Fidesz − Magyar Polgári Szövetség és az RMDSZ, amelyek mind a romániai magyar közösség, mind pedig a két ország érdekeit szolgálják – számolt be a találkozót követően Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A politikus rámutatott: a Fidesz és Magyarország kormánya támogatja az RMDSZ.nek az erdélyi magyarok jogérvényesítésére, jogbővítésére irányuló törekvéseit, beleértve a marosvásárhelyi római katolikus líceummal kapcsolatos célokat is: azt, hogy hozzák létre újra az iskolát.

A Kelemen Hunor és Orbán Viktor által vezetett delegációk úgy vélik, fontos lenne a két kormány közti kapcsolat megerősítése, erre ugyanis azért van szükség, hogy normalizálódjon a holtpontra jutott viszony. Mindkét fél elengedhetetlennek tartja a gazdasági kapcsolatok élénkítését, ennek kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: a magyar kormány támogatásával Maros megyében létrejövő gazdaságfejlesztési program egy jó kezdet – tájékoztatott az RMDSZ hírlevele.

A Minority Safepack európai polgári kezdeményezést pártok feletti kérdésnek, nemzeti ügynek tartják a felek, a Fidesz pedig partner lesz az aláírások összegyűjtésében, abban, hogy a kezdeményezést minden határon túli magyar ember sikereként lehessen elkönyvelni 2018-ban. Ugyanakkor mindkét fél üdvözölte azt, hogy Magyarország és Románia parlamentje közösen lépett fel az ukrajnai jogfosztás ügyében, úgy vélik, kisebbségvédelmi kérdésben hosszú évek óta először történt ilyen jellegű összefogás.

Kapcsolódók

Kimaradt?