A menedékkérők beilleszkedését segítő központok nyíltak Romániában

A Romániába érkezett menedékkérők társadalmi beilleszkedését segítő központ nyílt csütörtökön a Duna torkolatvidékéhez közeli Galacon, két nappal korábban pedig a legnagyobb kikötővárosban, Konstancán avattak hasonló központot - közölte a helyi média.

A frissen megnyílt központokban a Romániában jogszerűen tartózkodó, valamilyen szintű védelmet élvező menedékkérők tanácsadásban, tájékoztatásban, és román nyelvoktatásban részesülnek, segítenek nekik munkahelyet, családorvost, vagy gyermekeik számára óvodát keresni. A központokat helyi alapítványok hozták létre, működtetésüket pedig kormányzati forrásból, az úgynevezett Menekültügyi, migrációs és beilleszkedési országos alapból finanszírozzák.

A Monitoruldegalati.ro szerint míg tavaly kevesebb mint 70 lakója volt a Bevándorlási hivatal (IGI) galaci elhelyezési központjának, az ide befogadott menedékkérők száma idén már meghaladta a 420-at. Közülük 90 felnőtt és 60 gyermek iratkozott be az városban frissen megnyílt beilleszkedési központ román nyelvtanfolyamára, többségük iraki, szíriai és pakisztáni állampolgár.

A portál két Irakból érkezett egyetemi hallgatót is megszólaltat, akik elmondásuk szerint - a román nyelv elsajátítása után - Galacon szeretnék folytatni orvosi, illetve mérnöki tanulmányaikat. 

A 24 éves Mohamed Gasmala a háború miatt hagyta el Irakot, ahol gyógyszerészetet tanult. Egy éve tartózkodik Romániában. Itt két munkahelye van, egy baromfi-neveldében dolgozik, illetve bárkákat készítő műhelyben Brăila megyében. Mérnöki egyetemre jár. A 28 éves Ahmed Taha hat hónapja él a menekültközpontban. Irakból érkezett és orvosi egyetemre szeretne járni. A helyi médiabeszámolók szerint nagyon kevés menekült marad az országban, akik tehetik, továbbmennek Nyugat-Európába. 

Az idei év első felében kétezer külföldi kért menedéket Romániától, jelenleg pedig mintegy 3500 menekült élvez valamilyen szintű védelmet az országban. Legtöbben azokban a városokban laknak, amelyekben az IGI elhelyezési központjai működnek. Miután menedékjogot (és iratokat) kapnak Romániától, szabadon mozoghatnak, akár el is hagyhatják az országot.

A határrendészet regionális illetékese szerint a román-magyar határon idén megháromszorozódott a migrációs nyomás a tavalyihoz képest, az esetek többségében pedig olyan határsértőket fognak el, akik korábban már menedéket kértek Romániától.

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, azok illegális bevándorlókként őrizetbe kerülnek, amíg kitoloncolják őket az országból.

Kapcsolódók

Kimaradt?