Borbély és Kelemen: szabályszerű volt a szervezetalakítás

A marosvásárhelyi szervezet kedd esti megalakításakor a RMDSZ Maros megyei szervezetének döntéshozó és végrehajtó testületei a szervezeti alapszabályzat előírásainak megfelelően járt el – szögezte le szerdán kiadott közleményében Kelemen Atilla megyei elnök és Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Állásfoglalásukban emlékeztetnek arra, hogy a városi szervezett újraalakításának eljárás a tavalyi önkormányzati választások után kezdődött a Területi Állandó Tanács által megbízott átvilágítási bizottság munkájával. Első lépésben megállapítást nyert, hogy a marosvásárhelyi szervezetek körzeti testületei az esetek nagy többségében már nem alkalmasok hatékony szervezeti munka elvégzésére - a tagnyilvántartás néhány kivételes esettől eltekintve megszűnt, nincs szerves kapcsolattartás a tagokkal, illetve a politikai testület sem tesz eleget rendeltetésének.borbely

Ennek megfelelően a TÁT javaslatot tett a Szövetségi Képviselők Tanácsának a marosvásárhelyi RMDSZ újraszervezésére. A legfelsőbb döntéshozó testület elrendelte az újraszervezést, melyet a megyei Területi Képviselők Tanácsa is jóváhagyott. Második lépésben a TÁT kinevezett egy átszervezési bizottságot, mely testület kidolgozott egy átszervezési javaslatot, szervezeti struktúra tervezetet, illetve végrehajtási ütemtervet.

Tekintettel arra, hogy csakis legitim tagsággal lehet hozzálátni az újjászervezésnek, az eljárás első szakaszában tagnyilvántartó adatbázisba regisztrálták mindazon tagokat, akik jóhiszeműen és önként jelentkeztek részt vállalni az újjászervezésben. Miután megállapítást nyert, hogy teljesültek egy legitim alakuló közgyűlés meghirdetésének feltételei, február 12-re meghirdették a választó és jelölő közgyűlést.kelemenattila

„Hangsúlyozzuk, mindez az alapszabályzatnak megfelelő előírások tiszteletben tartásával történ. Természetszerűen az új szervezet megnyitja az ideiglenesen lezárt tagregisztrációt, illetve elkezdi az új szervezeti struktúra kiépítését, a tagtoborzást és a szervezet politikai és cselekvési programjának kidolgozását" – olvasható a közleményben.

Kelemen és Borbély sajnálattal veszi tudomásul, hogy kedden este párhuzamos gyűlésre is sor került,ahol „egyesek, akik nem ismerik el a demokrácia játékszabályait, hangulatot akartak kelteni". A két politikus hangsúlyozza, hogy az eljárást nyilvánosan meghirdették, heteken át lehetőség nyílt a tagsági minőség regisztrációjára, ami a közgyűlésen való részvételre jogosította fel az önként jelentkezőket. „Ezzel a lehetőséggel élhettek volna a szóban forgó személyek is" – szögezik le.

Kimaradt?