Az alkotmánybíróság fordul a kormány Belina-ügyben

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, a kormány felkéri az alkotmánybíróságot annak megállapítására, hogy egy kormányhatározat törvényességét ellenőrizhetik-e az ügyészek vagy sem.

A kérést az igazságügyi minisztérium állítja össze. Korábban az alkotmánybíróság már megállapította, hogy a sürgősségi kormányrendelet nem képezheti ügyészségi vizsgálat tárgyát. Korábban Tudorel Toader azt mondta: szerinte a kormányhatározatok törvényességét sem vizsgálhatja felül a vádhatóság, ez kizárólag a közigazgatási bíróságok hatásköre.

Az igazságügyi tárcavezető az úgynevezett Belina-ügy kapcsán nyilatkozott erről. Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményezett a Tudose-kormány két minisztere ellen, mert hozzájárultak két olyan kormányhatározat elfogadásához, amellyel egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom az állam tulajdonából önkormányzati tulajdonba került.

A DNA szerint törvényesen jártak el

Korábban Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordult, kérve annak kivizsgálását, hogy sérült-e az igazságszolgáltatás függetlensége Tudorel Toader miniszter Belina-ügyben tett kijelentései révén.

A DNA kedden közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben felhívja a figyelmet az igazságügyi miniszter kijelentésére, mely szerint egy kormányhatározat törvényességét nem az ügyészek feladata leellenőrizni, hanem a közigazgatási bíróságnak. Toader kedden, szeptember 26-án tette ezt a kijelentést a DNA górcsöve alatt levő, „Belina-ügyként” ismert iratcsomó kapcsán.

A DNA közleménye szerint az igazságügyi miniszternek egy folyamatban lévő bűnügyi kivizsgálás kapcsán tett kijelentései illetéktelen beavatkozást jelentenek az ügyészség tevékenységébe. Emiatt a DNA kéri a CSM-t, hogy vizsgálja meg: sérült-e a miniszter nyilatkozata miatt az igazságszolgáltatás függetlensége, ugyanis Toader kijelentése „arra enged következtetni, hogy az ügyészek nem a törvény által megszabott keretek között végzik munkájukat” - olvasható a DNA közleményében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?