Az RMDSZ támogatná a 15 százalékos anyanyelv-használati küszöb elfogadását

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a szövetség egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban.

A politikus erről a közigazgatási törvény módosításának közigazgatási szakbizottsági keddi vitája előtt nyilatkozott. Szerinte a képviselőházi testület elhalasztja majd a jelentés elfogadását ebben a témában.

Mi egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel. Ha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor a mostani mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöb alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki, tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2 000 településről” – fogalmazott Kelemen.

Az RMDSZ elnöke szerint a kompromisszummal senki nem veszítene. Hangsúlyozta: a törvénymódosítás nem arról szól, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek. Hozzátette: „a 15 százalék mindenki számára egy hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?