Sok romániai iskolában szünetel az oktatás jövő csütörtökön

Jövő csütörtökön szabadnap lesz sok romániai iskolában. A tanárok kollektív munkaszerződésén is múlik, hogy melyikben.

Október 5-ét, az Oktatás Világnapját a 2017-2018-as tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet szerint „specifikus tevékenységekkel” ünneplik az iskolákban. Ez azt jelenti, hogy sok iskolában a tanórák helyett különböző rendezvényeket szerveznek, más intézményekben pedig szabadnaposok lesznek a diákok és a tanárok – emlékeztetett hétfőn a portalinvatamant.ro oktatási portál.

Október 5-ét tavaly is „specifikus tevékenységgel” ünnepelték az iskolák. Ezen a napon a tanintézmények egy része bezárt, máshol be kellett menniük a gyerekeknek, de nem voltak tanórák, a maradék iskolában pedig szokványos módon zajlott az oktatás.

A bukaresti iskolákban például szabadnaposok voltak a diákok és a tanárok, mert a szakszervezet által kialkudott kollektív munkaszerződés szerint a pedagógusoknak ez munkaszüneti nap. Kolozsváron a magyar tannyelvű iskolákban azonban a megszokott mederben zajlott a tanítás. Ahogy az iskolaigazgatók a Szabadságnak nyilatkozták: rendes tanítási nappal ünnepelték az oktatás napját. Vélhetően ugyanígy járnak el idén is október 5-én.

Kimaradt?